promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a meseszép vármegyekszékhely a világ legnagyobb városa lett volna: fél megyényi metropoliszt terveztek a Dunántúlra
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A koncepció mellett még a birodalmi Berlin tervei is eltörpültek.

Magyarországot sokszor éri az a kritika, hogy "vízfejű" ország: minden fontos dolog a fővárosban, Budapesten van. Budapest (vagy ez egyesítés előtt Buda és Pest) valóban kiemelt jelentőségű Magyarország életében, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének az ország területén még meghatározó városok - és ha bizonyos meglepő tervek megvalósultak volna, ma minden bizonnyal nem Budapest lenne a főváros.

Kétségkívül egyik legszebb és legérdekesebb nagyvárosunk a déli országrészben, Baranya megyében található Pécs városa: a porcelánüzemek, a kesztyűgyár, a török hódítás múltját őrző épületek egyedi hangulatú városképet eredményeznek: Hamvas Béla az Öt géniusz című munkájában mediterrán városként hivatkozik a településre, ahol az élet hangulata és ritmusa is mediterrán.

A Pécsi Janus Pannonius múzeumban az ezredfordulós rendezésen történészek egy csoportja elfeledett, páratlan dokumentumokra talált a raktárak mélyén: Pécs városáról festett 110, nagy méretű akvarellre, amelyek egy teljesen átalakított város koncepcióját tartalmazták.

A képeken csak a Szentháromság tér és a dzsámi volt beazonosítható, minden más a fantázia terméke volt. Ez az elképzelt Pécs egy hatalmas metropolisz lett volna, területileg fél Baranya megyét elfoglalta volna. A történészek így írtak a megtalált festményekről:

"A valószerűtlen színekkel lefestett Pécs kitalált világvárosként, az eredeti égi másaként köszöntött vissza a leporellószerűen kihajtható csomagolópapírokon. Míg egyes látképek konkrét, csaknem mérnöki tervként mutatták be a pannon dombokon elterülő települést, addig a „maradék” vegytiszta fikcióként, expresszív, a város azonosítható elemeit kvázi nyersanyagként felhasználó, a város szubsztanciáját, karakterét átfogalmazó grafikák voltak." 

A képeket szignóval is ellátta a művész, így nem kellett komolyan kutatómunka az alkotó kiderítéséhez: egy V. Májerszky Róbert városi írnok, hivatalnok, autodidakta festőművész készítette őket, aki színtévesztő volt, festékei fel voltak címkézve, hogy a megfelelő színt tudja használni.

Az olyan települések, mint Siklós, Mohács, Harkány, vagy Szigetvár csak az elképzelt új mega-város kerületei lettek volna: a koncepcióban helyett kapott több gótikus katedrális is (valamint minden világvallás temploma), de hatalmas Népszínház, hajózási kereskedelmi központ, magyar hősök Pantheonja, Reneszánsz Galéria, Hunor és Magor templom Őshaza-térrel valamint Csodaszarvas-szobor is.

A tervek tényleg lenyűgözőek, IDE kattintva megtekintheted a képeket abban a cikkben, amit mi is felhasználtunk forrásként.

forrás: falanszter.blog.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás