promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapest belvárosában minden eddiginél jobban forrnak az indulatok: ismét feltámadt a bulinegyed kontra ottlakók vita
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hosszú évek óta húzódik a botrány, most új fejezethez ért a kerület sorsa.

 

Szombat délután lakossági gyűlést tartottak a Király utcai K11 Művészeti és Kulturális Központ előadótermében, ahol nagyjából 100 Belső-Erzsébetvárosi lakos gyűlt össze, hogy ismét napirendre kerüljön a a 7. kerület egyik régi problémája: a bulinegyed okozta zaj- és egyéb szennyezése, illetve az ott lakók szerint már már élhetetlen lakókörnyezet rendbetétele.

Főleg idős emberek, illetve vendéglátósok voltak jelen, valamint a polgármester, Niedermüller Péter is megjelent. A gyűlést egy kerületi lakos hívta össze, Szikszai Sándor, aki egy 21 kérdéses programot fogalmazott meg, derül ki a 24.hu beszámolójából.

Először is öntsünk tiszta vizet a pohárba: Budapest egy pezsgő főváros és szinte nincs olyan része, ahol az ember akár késő éjszaka ne találna egy nyitva lévő helyet, ahol kicsit kiengedheti a fáradt gőzt. Relatíve sok városban jártam már a világban, fővárosokban is, azonban Budapest éjszakai élet tekintetében valóban kiemelkedik a többi főváros közül: sehol nem láttam még ennyi 0-24-es kocsmát, pizzázót, de akár Báhn-mi szendvicset, vagy kézműves rántott csirkét is ehetsz a Körúton éjjel kettőkor, ha ahhoz van kedved.

De ilyen kiterjedt éjszakai élettel, ahol minden kerületben van valami szórakozási lehetőség, mit is nevezünk bulinegyednek? Klasszikus értelemben a Deák Ferenc tér és a Körút közötti területet, a belső 7 kert értjük ez alatt a megnevezés alatt. Mondhatni robbanásszerűen alakult ki ez a rész, gombamód szaporodtak a bárok, pubok, kocsmák, éttermek, kisboltok és szórakozóhelyek erre a részre koncentrálódva és nagyjából ezzel egy időben rögtön létre is jött a feszültségforrások mesterhármasa: vendéglátósok-ott lakók-önkormányzat.

Némiképp cáfolja az előző mondatomat, hogy elvileg a 2000-es évek elejétől kezdett ez el ebbe az irányba fejlődni és a legelső működési szabályozást 2019-ben hozták. Ebben többek között meghatározták, hogy a teraszoknak 10 órakor mindenképpen be kell zárnia, az üvegpoharat nem lehet kivinni a helyekről, a vendéglátóipari egység előtti részt tisztán kell tartani a hely személyzetének, valamint csendrendelet lépett életbe, ennek a betartatása azonban a hely dolga.

A probléma gyökerét az adja, hogy értelemszerűen az önkormányzat nem tud olyan döntést hozni, amelyik mindkét oldalnak kedvezne: a lakók éjféli zárórát követelnek, illetve azt, hogy a már meghozott rendeleteket szigorúbban tartassák be a vendéglátóipari helyekkel és az utcafront tisztítására is végleges megoldást szeretnének. Ez utóbbi egyébként abszolút jogos kérés: passzolgatják a labdát, hogy a hely, vagy a kerület kötelessége-e a kérdéses terület tisztán tartása.

Október 18-ra ígért a polgármester egy komplex csomagot, mely kizárólag a bulinegyed szabályozását veszi alapul, ebben dolgoznak ki javaslatokat a megoldásra.

A legtöbben az éjféli zárórát látnák egyetlen megoldásnak, azonban ez nem biztos, hogy eredményt hozna: egyrészt éjfél előtt is lehet randalírozni és ocsortány módon lerészegedni, másrészt ezzel annyi történne, hogy a 7. kerület helyett egy másik kerületnek lenne problémája, mert az ennyire részeg ember ritkán megy haza: keres majd egy másik helyet ami még nyitva van. Tehát a most "egy részes" szórakozás megszakadna és a bulizásnak természetes része lenne az, hogy az emberek átsétálnak szépen egy másik helyre.

A lakók felhozták a pihenéshez való jogukat, ami akár még logikus is lehetne, viszont innentől következzen az én magányvéleményem. A 7. kerületnek biztosan rengeteg szép része van, ami miatt jó ott lakni. A közlekedés, a csodás épületek, valószínűleg nincs olyan, aminek az eléréséhez 500 méternél többet kellene sétálni.

De ez mégiscsak a bulinegyed. Ha megkérdezünk egy embert a 7. kerületről, nagy valószínűséggel ezt a szót fogja először mondani. Azonban aki immáron 23 év alatt nem tudott megbékélni a helyzettel és napi bosszúságot jelentenek neki a mindennapok, minden bizonnyal jobban járna a költözéssel, a kerületet pedig fejlődhetne abba az irányba, ahová tart. Valószínűleg rengeteg fiatal/fiatalabb költözne be nyüzsgő városba, ahogyan az is természetes, hogy valaki pedig kifelé vágyik onnan: tökéletesen létrejönne a kereslet és a kínálat egyensúlya.

Szintén személyes megjegyzés, hogy volt szerencsém a belváros igen csak pezsgő részében lakni és soha, egyszer sem jelentett problémát az, hogy kialudjam magam, illetve gond nélkül tudtam másnap dolgozni.

Vannak persze jogos kérések a lakók részéről: az utca legyen tiszta és ne kelljen másnap hányásban és egyéb emberi végtermékben lépkedni, a részegek pedig ne zaklassák a járókelőket, mivel ez teljes mértékben elfogadhatatlan. Azonban ezt egy záróra nem hozná helyre, mert sajnos ezek a problémák emberi természetből adódnak és nem abból, hogy mennyi az idő. A kulturált ember éjjel háromkor sem csinálja ezt, a kulturáltan pedig akár este kilenckor is.

Szóba került még a taxisok kitiltása Belső-Erzsébetvárosból, a prostitúció elleni fellépés, illetve ezt az egész bulinegyedet mindennel együtt szeretnék kiköltöztetni a Hajógyári-szigetre, aminek értelemszerűen pedig az ottani polgármester nem örült.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás