promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapest boszorkányához minden vármegyéből utaznak a titkos varázslatokért, még ma is a nemzet szolgálatában áll a 83 éves asszony
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Azt régóta tudjuk, hogy Hollywoodot magyarok alapították, de hogy még a 20. századi amerikai boszorkánykörök is egy magyar nőtől erednek, már jóval kevésbé köztudott.

Mokcsay Zsuzsanna Emese neve valószínűleg kevés asztaltársaságnál merül fel az esti kocsmai beszélgetések során. Ha azonban Amerikában bedobjuk a Susana Budapest nevet, jó esély van rá, hogy valaki már legalább hallott a személyről. Az 1940-ben, Budapesten született nő nem kisebb tettel, mint a helyi modern boszorkánykörök megalapításával tette le a névjegyét a nyugati világ vezető hatalmánál.

Zsuzsanna érdeklődését már gyerekkorában meghatározta édesanyja, aki a művészeti tevékenysége mellett (szobrászként dolgozott) médiumként is tevékenykedett a Horthy-korszakban. Az 1956-os forradalom után elhagyták az országot, először Ausztriába szöktek, Zsuzsanna itt kezdett el idegen nyelveken tanulni.

Amerikába 1959-ben érkezett meg, és beiratkozott a Chicagoi Egyetemre. Egyetemi évei alatt megházasodott, és két fia született (László és Gábor), azonban házassága alatt rájött, hogy valójában a nőkhöz vonzódik - saját szavai alapján eldöntötte, hogy a férfi-nő dualitásban nem kíván részt venni, és minden spirituális energiáját a női önmegélés irányába kívánja kibontakoztatni.

 

A kezdeti amerikai időszakban a televíziónál vállalt munkát, az Ed Sullivan Show egyik háttér lányaként dolgozott. 1970-ben költözött New Yorkba, és itt kezdte el meghatározó tevékenységét. Bekapcsolódott a korban még gyerekcipőben járó feminista aktivista csoportokba, és megalakította saját csak női tagokat felvevő boszorkánykörét Susan B. Anthony Coven #1 néven, aminek egyben főpapnőjévé is vált.

A már meglévő, úgynevezett Dianista Wicca hagyományokra építő szellemben hozta létre a kört, de több ponton is eltért az alapelvektől. A tradicionális Wiccában központi, monoteisztikus jellegű szerep jut egy kiemelt istennőnek (ez az istennő sokszor a római hagyományokból eredeztethető Diana), ám Zsuzsanna körében mindenféle istennőt tiszteltek a tagok.

Több nemi-erőszak ellenes szervezetet is alapított országszerte, leghíresebb ezek közül a Take Back the Night ("Vedd vissza az éjszakát") nevű lett, amely főleg Kalifornia állam déli részein fejtett ki aktivista tevékenységet.

1975-ben perbe fogták jóslás vádjával, a letartóztatás saját Venice Beach-i boltjában érte. A pernek a maga idejében óriási sajtóvisszhangja volt, a védelem szerint Zsuzsanna a "salemi perek óta az első boszorkány, aki ellen eljárás indult".

Az államban életben volt egy törvény, ami tiltotta a jóslást, azonban Zsuzsannáék egyházat alapítottak, amire hivatkoztak a jóslásnál is. Így később a bűnös ítéletet módosították a vallásgyakorlás szabadságára hivatkozva. Az ítélet hozzájárult, hogy a kalifornia törvények közül töröljék a jóslásra vonatkozó tilalmat.

A per után Susana Budapest viszonylagos békés életet folytatott, aktivista és boszorkány tevékenységét nem zavarták meg a hatóságok. A '80-as évektől kezdődően saját TV műsora is volt egy helyi kábelcsatornán ami hosszú évekig futott nagy sikerrel. Zsuzsanna még ma is életben van, 2019 óta San Joséban él. Könyvei nagy része magyarul is megjelent, egy egyszerű kereséssel számtalan művét beszerezhetik azok, akiknek munkássága felkeltette az érdeklődését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás