promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapest ikonikus épületében található hazánk egyik legkiválóbb étterme, a történelmi léptékű környezet mellett isteni ételeket is kóstolhatsz
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Károlyi utca 12. szám alatt egy igazi építészeti csoda belsejében rejlik egy (nem olyan kis) kulináris szentély, ami minden gourmet számára zarándokhely kellene, hogy legyen.

A fenti házszám alatt a Ybl-palota található. A Ybl Miklós által tervezett Ybl-palota Budapest egyik lenyűgöző építészeti csodája, amely a Ferenciek tere környékén, a város központjában található. Az impozáns épület a 19. század végén épült (1875-1883 között), és azóta is a város egyik legjellegzetesebb építészeti emléke maradt. Eredetileg bankként funkcionált. A palota nevét a neves magyar építészről, Ybl Miklósról kapta, aki a 19. században számos egyéb épületet is tervezett Budapest számára.

A Ybl-palota építészeti stílusa lenyűgöző, a neogótikus és a neoreneszánsz elemek ötvöződnek benne, és a részletekbe vetett figyelem a kifinomultság magasiskolája, ezzel kápráztatja el a látogatókat. Az épület homlokzatát díszes ablakok és oszlopok díszítik, melyeket gazdag faragások tesznek még impozánsabbá. A belső tér sem marad el ettől a fényűzéstől, a Ybl-palota termei pompásan berendezettek, csillárok és művészi elemek díszítik őket.

Egy érdekesség a Ybl-palotával kapcsolatban, hogy az épület alatt egy földalatti labirintus található, amelyet régi dokumentumok szerint a város alatti titkos járatokból alakítottak ki. A labirintus legendás történetekkel van tele, és a látogatók fantasztikus utazásra indulhatnak, hogy felfedezzék a rejtélyes folyosókat és szobákat. A Ybl-palota tetőzetén magasan emelkedik egy hatalmas bronzszobor, ami egy sárkányt ábrázol és mitológiai jeletése van, emellett Budapest történelmének egyik ikonikus szimbóluma. A sárkány a várost hagyományosan megvédelmező lényként szolgál, és a szobor lenyűgöző mérete és kidolgozottsága mindenkit lenyűgöz.

Ebben az épületben található egy igazi modenrkori bisztro, mely viccesen de találóan az ezzel összecsengő Beerstro14 nevet viseli. Az étterem elérhető áru alternatívát kínál a steak kedvelőinek, mindezt úgy, hogy a minőségből egy percre sem kell leadnunk. A belső tere hanghulatos, megnyugtató, teljes mértékben mellőzi az alakoskodást és nem feszengünk amiatt, hogy hogyan is kellene viselkedni, vagy miben illene lennünk. Olyan hely, ahová beülhetsz üzleti tárgyalásra is, de a haverokkal egy buli előtt is elfogyaszthattok egy kellemes vacsorát.

Nevéhez híven kiváló sörkínálattal rendelkezik, a kézműves szférából válogatva, a csapon lévő sörök viszonylag gyakran változnak és ha érdeklődsz, akkor a pincérek igen pontos leírást tudnak adni és segítenek a választásban. Természetesen mint minden steak étteremben, a borszekcióval sem lehet zavarba hozni a helyet, itt is remek ajánlásokat kaphatunk a felszolgálóktól. Röviditalok, koktélok is kérhetőek, szintén nem az alsópolcos kategóriából, tehát ha csak italozni szeretnénk sem fogunk csalódni.

Az étlapjuk központi eleme a marhahús, azonban van lehetőségünk sok egyéb másból is választani, ha esetleg valami könnyedebbre vágynánk, vagy nem szeretjük annyira a steaket. Minden formában feldolgozzák a marhahúst, melyből csakis a legkiválóbb kerül a vendég asztalára: van nyers, érlelt carpaccio, tatár beefstek és természetesen a stakek a legkülönböződd módokon elkészítve. Ezekhez változatos köreteket kérhetünk és a szószókkal, valamint a vajjal sem spórolnak. A vegetáriánusokra is gondoltak, illetve ha halat választunk, akkor is kellemes élményben lesz részünk.

Az étlap az ilyen helyekhez megszokottan nem hosszú, mindössze három oldal, de egy igazán jó étterem ennél nem is dolgozik többel. Nem olyan régen került be náluk a Séf ajánlata opció, melyen különlegesebb fogások foglalnak helyet (most például éppen egy Szent-jakab kagylós csemege) és az étkezés végén a desszertet sem jó szívvel hagynánk ki.

Ha van lehetőségeket, akkor mindenképpen látogassatok el ide, csak jó élményekkel távoztok majd.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás