promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország leghíresebb csárdájaként tartották számon, majd elhunyt a tulajdonososa - utánajártunk mi történt az étteremmel
Borítókép:  Youtube - Nosalty
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarország szívében egy olyan helyen találhatod meg hazánk egyik legkiemelkedőbb kifőzdéjét, ahol nem is keresnéd.

A kérdéses éttermet azon nem a Váci utcában, vagy az Andrássy úton kell keresni, de még csak nem is a belváros valamelyik szép, fancy utcájában. Mostani cikkünk témája a 15. kerületben található Pléh csárda, melyet 35 évvel ezelőtt nyitott meg Bábel István.

Pista bácsi (ahogyan a dolgozók, vendégek és nagyjából mindenki hívta őt) szívvel és lélekkel vezette az éttermet. Ez a fajta szenvedély tette őt igazi vendéglátóssá. Az ételek ízletesek voltak, a kiszolgálás példátlanul kedves, azonban ami ezek mellett szó szerint naggyá tette a helyet, azok a hatalmas adagok, amikről messzeföldön beszéltek.

A méteres rántott hús és a több kilós Cordon Bleu az, ami a leginkább kifogott a hozzá betérőkön. Ha valaki ezt egyedül megrendelte, akkor szinte garantált volt, hogy legközelebb másod, de inkább harmadmagával érkezik majd ugyanezért a fogásért.

Az étterem népszerűsége szárnyat, egyre több platformon jelentek meg cikkek a fogásokról, sokan keresték fel a helyet interjút kérve és az alapító, tulajdonos, Bábel István mindig nagyon szívélyesen fogadta a kíváncsiskodókat.

Azonban 2022.11.09-én az étterem élete örökre megváltozott: mindenki szeretett Pista bácsija sajnos végső nyugalomra szenderült.

Nem olyan régen költöztem a 15. kerületbe és egy ideig el is felejtettem ezt a szép történetet és ezt a kedves családias vendéglőt, míg végül egyik nap arrafele vitt az utam és megláttam a maga puritán egyszerűségében a Pléh csárda éttermet. Egyébként a másik neve Bádog Gundel, ami igen megtisztelő, hiszen a híres Gundel étterem hazánk egyik legkeltebb és legpatinásabb étterme. Ennek a kistestvéreként emlegetve lenni mindenképpen megtisztelő.

Korábbi riportokból és videókból rémlett a hely kinézete és azt kell mondanom, hogy ez semmit sem változott. Az ott dolgozók igyekeznek ezt az éttermet megőrizni az utókor számára és mérhetetlen tisztelettel viseltetnek Pista bácsi szellemi hagyatéka iránt.

Bár sokan a korábbi tulajdonos személye miatt tértek be egy-egy "falatra" a bolt előtt most is kígyózó sor állt ebédidőben.

Az ételeket frissen készítik, akkor, amikor a kedves vendég megrendeli és szerencsére az is hagyomány maradt, hogy a kiszolgálók mosolyognak és mindenkihez van egy kedves szavuk.

Így, ha valakinek kedves volt ez az étterem akkor nem kell aggódnia: valószínleg még nagyon sokan, nagyon sokáig élvezhetik az XXL adagokban kiadott, friss, házias ízeket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás