promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Botrány egy budapesti kerületben: élhetetlen körülményekről panaszkodnak a felháborodott lakók
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már az illetékesekhez fordultak, hogy csináljanak valamit ezzel az egésszel.

Ismét egy Facebook csoportban szabadultak el az indulatok, most éppen a 13. kerület - ITT LAKUNK! csoportban panaszkodtak az ott lakók arra, hogy az utóbbi időben rettenetes körülmények között kell élniük.

Az köztudott, hogy Budapest fővárosként otthont ad egy repülőtérnek, ahonnan viszonylag gyakran indulnak el járatok. Emiatt elkerülhetetlen, hogy úgynevezett légifolyosók alakuljanak ki. Ezek azok az útvonalak, ahol a repülők közlekednek és bár szigorúan meghatározott szabályok vonatkoznak a repülési magasságra, mégsem tudják ezt hangtalanul kivitelezni.

A probléma most abból fakad, hogy a 13. kerület lakói már megszoktak egy bizonyos állandó zajt: villamosok közlekednek, buszok járnak, nagy az autós forgalom és bizony éppen beleesnek egy fent említett légifolyosóba is. Arról panaszkodnak, hogy a repülők mostanában jóval hangosabban közlekednek, mintha alacsonyabban szállnának és ez olyan komoly zajszennyezéshez vezet, amire nem igen volt eddig példa. A repülők számát is többnek érzékelték, nagyobb forgalomról számoltak be.

Többen arról számolnak be a kommentjeikben, hogy már a velük egy háztartásban élők beszédét is nehezen értik meg, a filmnézés pedig elképzelhetetlenné vált.

Az elkeseredett lakók egymással osztották meg a tapasztalataikat, volt akit éjszaka, volt akit hajnalban nyomaszt jobban az újszerű jelenség, ami az ott élők  alvásminőségére is kihat.

A Metropol megkereste a repteret az üggyel kapcsolatban, akik készségesen válaszoltak is:

A Metropol utánajárt, hogy van-e valóságalapja a problémának, így megkérdeztük a Budapest Airportot miért érzékelhetik hangosabbnak a repülőket a kerületben élők.

„A repülőgépek fel-és leszállásának irányát elsődlegesen az uralkodó szélirány határozza meg: a szembeszél megkönnyíti a légi járművek süllyedését vagy felemelkedését, így a fel- és leszállási műveletek irányát is ez a tényező határozza meg” – adta tudtunkra a Budapest Airport.Az elmúlt napokra délkeleti, északkeleti, keleti, illetve déli szélirány volt jellemző, ennek megfelelően a pilóták a Budapest felőli, 13-as pályairányt használták .A repülési magasság tekintetében a Budapest Airport nyilvánosan elérhető zajmonitor rendszerében rendelkezésre álló adatok szerint nem történt változás, a gépek a XIII. kerület felől változatlan magasságban repültek. Gyakori azonban, hogy az azonos magasság ellenére az emberek a nagyobb méretű repülőgépeket közelebbinek, míg a kisebbeket távolabbinak érzékelik a földről szemlélve.”

Mivel légi közlekedésre szükség van és ennek a legminimálisabb átvariálása is hatalmas előkészületekkel jár, így az emberek csak abban bízhatnak, hogy az időjárási körülmények változásával ismét visszaáll majd a normális, csendes napi rutinjuk.

Érdekes azonban, hogy a repülőn utazók kellemesnek érzékelik a gép hangját, tudományosan bizonyított, hogy olyan jellegű fehér zajt kelt, amely segíti az embereket a mély, pihentető alvásban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás