promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriáskobra szállta meg a repülőgépet, a pilóta igazi hőstettel mentette meg az utasait
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A halálos mérgű kobráról a repülőgép utasai is tudtak. 

Valódi hősként ünnepelték utasai azt a dél-afrikai pilótát, aki minden lélekjelenlétét megőrizve, kényszerleszállást hajtott végre egy kisebb utasszállítógéppel. A pilóta miközben vezette a repülőgépet, azt vette észre, hogy egy kígyó kúszik fel a hátán, de először csak némi nedvességet érzett, és azt hitte a vizes üvege ért valahogy a hátához. 

Rudolph Erasmus nemrégiben az előírásoknak megfelelően indult útnak Bloemfonteinből Pretoriába, amikor közel 3 és fél kilométer magasan észrevette, hogy egy kobra kúszott az ülése alá, majd fokozatosan elkezdett felkúszni a hátán. Nyilatkozatában elmondta, először szinte fel sem fogta, mi történt, minden erejével igyekezett megőrizni a hidegvérét, majd tájékoztatta a gép utasait, hogy egy igen erős méreggel rendelkező kígyó van a fedélzeten, ezért amilyen hamar csak lehet, kényszerleszállást kell végrehajtani. 

„Éreztem, hogy ez a hűvös érzés, és lassan felkúszik az ingemre”

- mondta, és arra gondolt, hogy talán nem zárta le rendesen az üveget, és a víz lecsöpöghetett az ingén.

Ahogy balra fordultam és lenéztem, láttam, hogy a kobra [...] hátrafelé húzta a fejét az ülés alá

A pilóta úgy döntött szól az utasoknak is a veszélyről, és arra kérte őket, hogy ők is próbáljanak higgadtak maradni, amennyire lehet. 

Mikor közöltem a hírt, egy pisszenést sem lehetett hallani, megfagyott a levegő az utasoknál

A pilótákat rengeteg forgatókönyvre képzik ki, de arra biztosan nem, hogy kígyókkal foglalkozzanak a pilótafülkében

- mondta a BBC-nek Erasmus, és azt is elmondta, hogy a pánik csak rontott volna a helyzeten.

A Beechcraft Baron 58-as típusú magángép végül Welkom városában ért földet négy utassal a fedélzetén, és szerencsére senkinek sem esett baja.

Mint az később kiderült, már a felszállást előtt észrevették a gép alatt ólálkodó kobrát, de mivel a fedélzet átkutatását követően nem találták az állatot, a személyzet úgy ítélte meg, biztonságos a felszállás. A nemkívánatos utast a landolást követően már nem találták, egyelőre nem tudni, hova tűnhetett. 

A kobra az egyik leghalálosabb ismert kígyófaj, így a pilóta igazi hős, hogy épségben le tudta tenni a gépet és nem esett szét az ijedségtől lelkileg a halálos mérgeskígyótól. A kobra mérge egyébként 30 perc alatt végezni tud egy emberrel. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás