promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos alagút rejtőzik Magyarország egyik legnagyobb városa alatt, még a helyiek közül sem tudtak sokan a létezéséről
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A titkos alagút rejtélye sok-sok évig megfejtetlen volt.

Pécs városa Szent István korában az első 10 magyar püspökségi központ egyike volt. Az itt található püspökséget Szent Péter tiszteletére alapították 1009-ben. Magyarország ötödik legnagyobb településén található a híres Püspökvár, ami az egykori római Sopianae temetőjének északnyugati sarkára épült.

A püspöki palota ma ismert arculata a 19. században alakult ki, Scitovszky püspök megbízásából 1838 és 1852 között végezték el az utolsó nagyobb átalakítást; ekkor építették át a tér felé néző homlokzatot neoreneszánsz stílusúvá. A vár még ma is a Pécsi püsköpség központjaként funkcionál, aminek egy részét 2015-ben nyitották meg a látogatók előtt. De hogy hogyan is nézett ki évszázadokkal ezelőtt, a középkorban, azt az alábbi videóban nézhetitek meg:

A pécsi Püspökvárhoz egy igen izgalmas rejtély is kötődik, ugyanis régóta rejtőzött alatta egy titkos alagút, ami csak néhány éve lett feltárva és megnyitva az érdeklődők előtt. Ez a kertből nyíló átjáró - ami 5-6 méter mélyen a föld alatt húzódik - összeköti a Püspöki Pincét a Magtárral, ami fontos rejtekhely és beszélgetőzug volt a kommunizmus idején. Ugyanis a 20. század ezen korszakában kiemelt figyelem irányult a katolikus klérusra, így aztán a püspök és a papok idelent tudtak biztonságosan, lehallgatástól nem félve belső ügyekről diskurálni.

Most azonban az egykor titkos, lezárt alagút kiállítótérre alakult át, amit vezetett turista útvonalon lehet látogatni a püspöki kerttel és a püspöki palota múzeumi szárnyával együtt. A magyar nagyváros Püspökvárában az érdeklődők megismerhetik a modernkori egyházüldözés időszakának indítékait és dokumentumait, valamint az üldözött, pécsi egyházmegyés papok sorsát.

Ez egy igen izgalmas programlehetőség az ide látogatók számára, így aki szívesen felfedezné a püspöki palota titkos alagútját, és megismerné ezt a történelmi rejtélyt, azok mindenképpen menjenek el a Püspökvárba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás