promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez az egyik legalapvetőbb KRESZ-tábla, mégis alig tudja valaki, hogy pontosan mit jelent
Borítókép:  A figyelmen kívül hagyása súlyos balesetekhez vezethet.
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A figyelmen kívül hagyása súlyos balesetekhez vezethet.

Magyarországon a felnőtt a lakosság körülbelül 60%-ának van érvényes, személygépjármű vezetésére jogosító okmánya, vagyis jogosítványa. Egy tökéletes világban minden jogosítvánnyal rendelkező személy maradéktalanul ismeri a KRESZ-szabályait és definíciót: ez azonban a gyakorlatban nem mindig érvényesül.

gépjárművezetői-engedély megszerzéséhez vezető út első lépcsőfoka a sikeres KRESZ-vizsga, ami a modern időkben feleletválasztós teszten, számítógép előtt történik: még egy centimétert sem vezettünk az autóval, amikor már megtanuljuk, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a belső sávban való folyamatos haladás nem minősül előzésnek, és hogy mi a mopedautók közúton megengedett legnagyobb segítsége, illetve hogy az akkumulátor meghibásodása esetén megengedi-e a törvény hogy házul bányászlámpával világítsuk ki a járművünket - majd a sikeres vizsga után beülünk az autóba, és annyira leköt a különböző irányítóberendezések kezelése, hogy kezdhetjük elölről az egészet, immár a gyakorlatba ültetve a tanultakat: elvégre az elsőbbségadás szabályainak ismerete nem sokat ér, ha valós időben valós közlekedési szituációban nem tudjuk alkalmazni.

A táblák ismerete szintén elsődleges fontosságú: az úton haladva számunkra minden fontos információ így van kommunikálva. A KRESZ-táblák szimbolikáját igyekeznek nem túlbonyolítani (azért így is van olyan, ami elsőre nem adja magát, hogy mit jelent), és az egyik legjellegzetesebbről már gyerekkorban is tudja mindenki, hogy mit jelent. Erről a tábláról beszélünk:

A jelentése nyilván az, hogy meg kell állni. Tulajdonképpen igen, de nem: a teljes definíció ugyanis nem ez. A hivatalos leírás ugyanis így hangzik: Állj! Elsőbbségadás kötelező - vagyis a sofőrt a megálláson túl az elsőbbség megadására is kötelezi, és nem elégséges a lassítás és körülnézés, hanem meg kell állni - a tábla üzenetének figyelmen kívül hagyása súlyos balesetekhez vezethet.

A legtöbb országban az ikonikus, nyolcszög alakú táblát használják (vannak országok, ahol a "STOP" felirat helyi nyelven kerül feliratozásra) - híres kivétel például Japán, ahol a "STOP" felirat fordított háromszögben van (ami egyébként az elsőbbségségadás kötelező jele a magyar KRESZ-ben, ez az oktatók által "mackósajtként" hivatkozott tábla).

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás