promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy balesetnél nagyon fájhat, ha nem lesz nálunk jogsi és forgalmi január 1-től
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A biztosítók szerint nem túl átgondolt a döntés.

Akik évek, évtizedek óta hurcolják magukkal és gyűrögetik a farzsebükben a jogosítványukat és a forgalmi engedélyüket, azok biztosan különösen örültek a hírnek, hogy 2023. január 1-jétől már nem kell maguknál tartaniuk ezeket az okmányokat.

Miért is kellene? Az elektronikus ügyintézés, adatellenőrzés ma már eljutott arra a szintre, hogy papírok nélkül is azonosíthatók a sofőrök. Az új évtől tehát nem számít jogsértésnek, ha a járművezetők a jogsit és a forgalmit nem tartják maguknál, amennyiben azok érvényesek és szerepelnek a hatósági nyilvántartásokban – de mi a helyzet baleset esetén?

Erre a forgatókönyvre gondolt a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), amikor kiadott egy sajtóközleményt a témában. Vajon milyen okmányokra lehet szükségünk közúti baleseteknél?

„Ez a kérdés abban az esetben merülhet fel, amikor nem történik személyi sérülés (mivel akkor kötelező rendőrt hívni), és az érintettek nem tartják szükségesnek a rendőrség értesítését. Jó tudni, hogy a mostani jogszabály-módosítás nem változtat azon a törvényi rendelkezésen, hogy a balesetben érintettek a helyszínen kötelesek átadni egymásnak a személy, a gépjármű és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat”

– olvasható a MABISZ közleményében. Véleményük szerint a kártérítési eljárás lefolytatásához általában elegendő a rendszám, esetleg az alvázszám megadása, mivel ezekkel a jármű és az üzemben tartója beazonosítható.

A szövetség felhívja a sofőrök figyelmét arra, hogy a jogosítvány hiánya vagy érvénytelensége a biztosító visszkeresetét (vagyis a kifizetett kártérítési összeg visszakövetelését) eredményezheti, ami a vétkes félnek azért elég komoly fejfájást okozhat.

A MABISZ szerint tehát aki biztosra akar menni, annak minden esetben érdemes rendőrt hívnia, annak érdekében, hogy valós adatok kerüljenek a kárbejelentőre. A hatóságok biztosan nem fognak örülni annak, ha minden csip-csup koccanáshoz őket riasztják, itt a rendszer tehát még javításra szorul.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás