promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új budapesti kedvencet találtak a külföldiek: ezért az épületünkért vannak most teljesen oda
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Külföldi oldalakon áradozik aki látta, mindenki ezt akarja most megnézni.

A Városligetben két éve adták át a nagyszabású épületet, a Magyar Zene Házát. A nagyratörő projekt nem kisebb célt szabott meg magának,, minthogy fórumot biztosítson a Kárpát-medencében mindenfelé muzsikáló magyar zenészeknek művészetük bemutatására - és nem csak magyaroknak, hanem különböző nemzetközi koprodukcióknak is teret adva: tuvai torokénesnő (Sainkho Namtchylak) kollaborációját is hallhattuk már a Berlinben működő magyar experimentális rockzenét játszó Jü zenekarrral kiegészülve.

Az épület nem titkolt célja volt, hogy Budapest még jobban intregrálódjon a kontinens kulturális vérkeringésébe. A Hungexpo egykori lepusztult irodaházának helyére álmodott komplexum mintegy hétezer négyzetméteres alapterületű, tervezője a japán Sou Fujimoto. Az épület tényleg lenyűgözőre sikeredett, és a nemzetközi elismerések sem maradtak el. 

Budapest sokszor kapja meg a kritikát, hogy a turizmusa elsősorban a nyugat-európai mércével olcsónak számító "bulinegyed"-beli kocsmákra épül, egyfajta itatóként szolgálva a nem éppen kultúrprogramok miatt érkező utazók számára - a jelenséget nyilván komoly pozíciókban lévő turisztikai szakemberek is észrevették, a budapesti közélet része, hogy mi módon lehetne ezen változtatni. 

Ha még nem is tűntek el a pokémon-jelmezes legénybúcsúcs csapatok fővárosunkból, azért a kulturális faktor is kezd immár vonzerő lenni Budapesten. Ékes példa erre a nagy múltú. 1821-ben alapított angol újság, a Guardian cikke, akik olvasóik véleményére voltak kíváncsiak, hogy Európában mik a legpezsgőbb kulturális élmény nyújtó úticélok - és bizony Budapest kiemelten meg volt említve, külön kiemelve, hogy a Magyar Zene háza kontinentális szintű előadóterem, magas színvonalú programokkal.

Ki lehet jelenteni, hogy a vállalkozás sikeres volt, ilyen irányban évek munkájával talán transzformálható a Budapestet "bulifővárosként" számon tartó kép - talán már nincs messze az idő, amikor a bécsiek frakkban hozzánk fognak járni keringőzni.

forrás: Ripost The Guardian

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás