promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több ezer forintos félreértés a magyar konyhákban: egy ország döbbent meg azon, hogy eddig mindent rosszul tudott
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évtizedekig éltünk tévedésben.

Nem olyan régen, kicsit megkésve az újév után, remélve azért még az évre a szerencsém, szerettem volna lencsefőzeléket főzni. Látjuk, hogy egészen jók minden állta útját a tökéletes főzeléknek, de hazudnék ha azt mondanám, hogy erre törekedtem. Amúgy is diétázom, így a nagy mákot az évtől attól vártam, hogy egy üveg konzerv lencsét egy doboz tejföllel összeöntöttem és felforraltam, sóval, borssal és hát... ennyi. Hozzátenném, a végeredmény kiemelkedően finom lett, nem ülte meg a gyomromat, kalóriában is tökre rendben voltunk, ez már önmagában érdemelne egy cikket, DE: nem emiatt ragadtam klaviatúrát.

Számomra eddig teljesen természetes volt, hogy leöntik a konzervről a levet azok, akik ilyen úri huncutsággal élnek, én is így tettem egészen 33 éves koromig. Ameddig össze nem fújt az élet egy lencsével, amiről le kellett volna önteni a levet. Nem tudom próbáltátok-e ezt a műveletet, ha nem, csináljátok meg és ne olvassátok el a mondat végét: lehetetlen.

A fele tartalom kifolyik, utána a mosogató csapjából kell összeszedni, nem kifejezetten kifinomult módszer. Ez az egész gyakorlat még gyerekkoromból égett belém, mert anyukám azt mondta, hogy a konzervlében rengeteg tartósítószer, egészségtelen anyag, rettenetes végzetes rákot okozó anyag van.

Egészen eddig nem jutott eszembe megkérdőjelezni okos szülőm szavát, de a mai nap annyira felbosszantott a lencse tisztítása, hogy mégis beütöttem az internet legnépszerűbb keresőjébe a kérdésemet.

Egészségtelen a konzerv leve?

És ekkor egy világ tört össze bennem: a konzerv levének leöntése és ennek az egészségtelennek titulálása az egyik legnagyibb konyhai tévhit, ami makacsul nem hagyja magát kiirtani.

Az igazság az, hogy a konzerv leve nem tartalmaz effektíve kimagaslóan sok tartósítószert, ennek az elállását a termék előkezelése és a konzerv légmentes elzárása adja, tehát egészen nyugodtan lehet használni egészen egészében ezeket a termékeket. Sőt. A jelen állás szerint ez az egész "öntet" vitaminban gazdag, és minden konyhai műveletet kifejezetten segít, sőt, egészségessé is tesz, ha ezt az alapanyagot is felhasználjuk.

Ha pedig ezt az új ismeretet rögtön szeretnéd is hasznosítani, íme egy remek lehetőség:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás