promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a leghalálosabb eszköz a konyhákban, mégis ott van minden háztartásban
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem is gondolnánk, hogy milyen veszélyes ez a mindennapi eszköz, amit sütéshez használunk a leggyakrabban.

Az alumíniumfólia - vagyis ismertebb nevén az alufólia az a rendkívül vékony, fémes színű alumíniumfém lap, ami ezerféle helyzetben segíthet a konyhában. Sokan használják sütéshez, csomagoláshoz, pácoláshoz a világ minden táján. De keveset beszélünk arról, hogy milyen veszélyes lehet az egészségre nézve. 

Hol fordul elő?

Az alufólia gyártásakor fémlapokat hengerelnek addig, amíg azok megfelelő vékonyságúra nyomódnak össze. Szállításnál és ipari csomagolásnál is hasznosítják. Az alufólia káros hatásainak egyik oka a benne található alumínium. Az alumínium egy könnyűfém, amely az emberi szervezetbe bejutva felhalmozódhat és károsan hathat a sejtekre.

A hosszú távú és nagy mennyiségű alumínium-kitettség összefüggésbe hozható olyan betegségekkel, mint az Alzheimer-kór, az idegrendszeri problémák és a csontrendszeri rendellenességek. Bár az alufólia által felszívódó alumínium mennyisége viszonylag alacsony, hosszú távon fokozatosan felhalmozódhat a szervezetben.

Az alumínium a természetben is megtalálható, ivóvízben és élelmiszerek csomagolásában is. Ez utóbbinál fontos megemlíteni, hogy az alufólia reakcióba léphet bizonyos ételekkel, különösen savas vagy sós ételekkel, és átadhat az ételeknek bizonyos mennyiségű alumíniumot. Ez különösen akkor jelenthet problémát, ha az ételek hosszú ideig érintkeznek az alufóliával, például sütés vagy grillezés során.

Környezeti hatások

Az alufólia gyártása jelentős energia- és erőforrás-igényes folyamat, és a felhasznált alufólia nagy része nem is hasznosítható újra. Ezzel pedig természetesen csak rontunk a már amúgy is rossz klimatikus helyzetünkön.

Hogyan kerülhetjük el az alufólia káros hatásait?

Az egyik lehetőség az, hogy csökkentsük az alufólia használatát a konyhában.

Választhatunk más csomagolási és tárolási módszereket. Bár a műanyag edények nem a legjobb alternatíva, még mindig jobb, mint alufóliába csomagolni az ételt. A legjobb, ha üvegedényt választunk. Ha mégis szükségünk van alufóliára, ügyeljünk rá, hogy ne érintkezzenek vele savas vagy sós ételek hosszú ideig, és ne használjuk újra a már használt alufóliát.

Ne feledkezzünk meg a környezetbarát csomagolóanyagokról sem, mint például viaszpapír. Ezek hasonló védelmet nyújtanak az ételeknek sütés közben, miközben környezetbarátabbak és újrahasznosíthatók. A legtöbbet akkor tesszük a saját és szeretteink biztonságáért, ha nem sütünk alufóliában semmit és inkább otthon főzzük meg az ételt, minthogy előrecsomagoltat válasszunk. 

Hogy miért érdemes még elhagyni az alufóliát, az alábbi videóban Mushimbe Dennis mutatja be:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás