promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapesten elrejtettek egy tárgyat, amit még sosem láthattál: az Erzsébet téren nem régen fedezték fel, pedig sok ideje ott állt és megdöbbentő miért tették oda
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még a tősgyökeres budapestiek sem tudják a dolog eredetét.

Fővárosunk, Budapest egy újságíró számára kimeríthetetlen témaforrás. Budapest 2 millió lakosával, hatalmas területével igazi világvárosnak számít, a belvárosban sétálva a világ minden tájáról érkezett emberekkel összefuthatunk.

Már az Osztrák-Magyar Monarchia korában is európai jelentőségű városnak számított - a 45 év kommunizmus és bezárkózás nem tett jót neki, de a rendszerváltással újabb lendületet kapott a város fejlődése.

A főváros hemzseg a még tősgyökeres budapestiek által is ismeretlen helyektől és tárgyaktól, gondoljunk csak például a kőbányai pincerendszerre, ami búvárkodás keretében is bejárható, vagy a különböző cégek által szervezett túrákra, mint például a szabadkőművesség egykori központjait bemutató Okkult Budapest nevű túra.

Mi most egy másik érdekességet hoztunk el, amire ha rákérdezünk, egészen biztosak vagyunk benne, hogy 100-ból 99-en nem tudják, hogy hol található Budapest egyik legkülönlegesebb köztéri órája - még akkor sem, ha eláruljuk, hogy a város egyik legközpontibb terén, a Deák Ferenc tér mellett található Erzsébet téren lehet összefutni vele, az egyik legfőbb látványosságnak számító óriáskerék árnyékában.

A szóban forgó különleges tárgy egy oszlopóra, melyet egy japán város, Odavara kereskedelmi céhei ajándékoztak az ötödik kerületnek a testvérvárosi partnerség jegyében. Az oszlopon található egy gyönyörűen megmunkált térkép, amely nem túl meglepő módon Japán térképe, és két számlappal is rendelkezik: az egyik természetesen a helyi, míg a másik a japán időt mutatja, 1996 óta, amikor az oszlopóra fel lett állítva a belvárosban.

Budapest számtalan érdekességet rejt, az ilyenek csak a felületet karcolgatják, de az biztos, hogy a japán testvérváros kereskedőitől egy mindenképpen szép gesztus - a japán óraipar egyébként is világszínvonalú, nem kevesen vannak azon a véleményen, hogy még a svájci technológiáknál is komolyabb tudást van a szigetországban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás