promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meg is ölhet ez a veszélyes szuper-diéta, de egyre népszerűbb: összeszedtük mik az előnyei és hátrányai, meghökkentő az eredmény
Borítókép:  pixabay
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Döbbenetesen hatékony és megfiatalítja a testet - ám sokan nem gondolnak bele, milyen rizikós lehet.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált egy olyan diétás módszer, amely jelentős figyelmet kapott egészségügyi körökben: az időszakos böjt. Ez nem csak a testsúlycsökkentésben, hanem az általános egészség és jólét javításában is segítséget nyújthat. Az időszakos böjt a táplálék bevitelének korlátozására vagy időkorlátok bevezetésére épül, és számos változata létezik. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az időszakos böjt előnyeit és hátrányait, hogy jobban megérthessük ennek a táplálkozási módszernek az egyensúlyát.

Böjtölés során megvonjuk magunktól időszakosan az ételt, vagy bizonyos ételeket. Ez lehetővé teszi testünk számára, hogy rövid ideig ne az emésztési folyamatokra koncentráljon. Az egyik leggyakoribb időszakos böjt fajtája az úgynevezett 16/8-as, amiben a napi étkezési időtartam 8 órára korlátozódik, míg a maradék 16 órában böjtölünk. Más népszerű változatok közé tartozik a 5:2-es böjt, amelyben a heti öt napon normálisan étkezünk, míg a maradék két napra korlátozzuk a kalóriabevitelt.

Előnyök

Az időszakos böjt előnyei közé tartozik a testsúlycsökkentés, a vércukorszint csökkentése, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, az agy egészségének javítása és az életkorral összefüggő betegségek kockázatának csökkentése. Az időszakos böjt segíthet a test zsírtartalmának csökkentésében, mivel a testnek energiát kell előállítania a zsírból, amikor az élelmiszer nem áll rendelkezésre. Segíthet a vércukorszint csökkentésében is, mivel a testnek kevesebb inzulinra van szüksége, amikor az étkezések közötti időszakok hosszabbak.

Hátrányok

Az időszakos böjt során az emberek gyakran érzik magukat éhesnek és fáradtnak. Érthető, hiszen a test kevesebb energiát kap. Az éhségérzet és fáradtság miatt nehezebbé válik a koncentráció és bár erre talán nem is gondolnánk, elaludni is nehezebb. Hiszen ki szeret éhesen lefeküdni? Az alvás minősége így érthető mód romolhat.

Mivel nem kis kihívás akár egy rövidebb böjtöt is megtartani, ingerlékenyebbé is válhatunk az átlagosnál. Ez pedig nehezebbé teheti a hétköznapi feladatok elvégzését, munkahelyünkön az együttműködést, de akár a szeretteinkkel is többször veszekedhetünk, mint általában.

Kiknek nem ajánlott?

A kismamák és a szoptató anyukák jobb, ha elkerülik ezt a fajta kúrát. Az anyák szervezetének ebben az időszakban nagy szüksége van a megfelelő tápanyagokra, hiszen egy kis élet fejlődik a méhükben, számukra ez különösen veszélyes, egyáltalán nem ajánlott. Ha nem biztosítják a picinek ezeket a vitaminokat és tápanyagokat, az káros hatással lehet a magzatokra. De nem ajánlják azoknak sem, akiknek alacsony a vércukorszintjük, vagy emésztőrendszeri problémáik vannak. 

Ha úgy döntöttünk, belevágunk egy időszakos böjtbe, érdemes jól felkészülni előtte, alaposan tájékozódni a témában, vagy konzultálni dietetikusunkkal, háziorvosunkkal. Ha pedig súlyosbodnának már korábban felismert tüneteink, vagy túl nehéznek találjuk - ez nem szégyen! - inkább álljunk le és próbáljunk ki valami egészen mást.

Hogy mi történik pontosan a testünkben böjtölés közben, az alábbi videóból kiderül:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás