promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durván egészségkárosító ez az alapanyag, mégis túl sokat használunk belőle itthon
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagyon veszélyes ez az alapanyag, mégis a hazai konyhákban nem tudunk betelni vele.

Valószínűleg mindenki ismeri azt a klasszikus magyar népmesét, amikor a királylány azt mondja az édesapjának, hogy úgy szereti, mint a sót. Emiatt persze a király elvesztette a fejét, hogy mondhattak neki ilyet, de végül megértette, hogy a só, legyen bár közönséges és olcsó, az aranynál, sőt, a drágakőnél is fontosabb az embernek.

Ebben igaza van, mert a só nélküli étel rossz, ráadásul sóra szüksége is van az emberi szervezetnek. Egy olyan ásványi anyagról beszélünk, amely fontos szerepet játszik a szervezet víz- és elektrolitháztartásában, az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában.

A só egy természetes ízfokozó, amely javítja az ételek ízét és élvezetét. A fűszer használata ösztönösen alakult ki az emberiség történelme során, hiszen a só segített megőrizni az élelmiszereket a romlástól is.

Az már régóta bizonyított viszont, hogy a túlzott sófogyasztás számos egészségügyi problémát okozhat, mint például magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségeket, vesekárosodást, csontritkulást és gyomorpanaszokat. Ezért fontos, hogy csökkentsük a napi sóbevitelünket az ajánlott 5 gramm alá.

Most a The Guardian is arról számolt be a cikkében, hogy só elhagyása az ételekből csaknem ötödével csökkentheti a szívproblémák és a stroke kockázatát egy új tanulmány szerint. Dr. Yoon Jung Park, a dél-koreai Kyungpook Nemzeti Egyetemi Kórház vezető szerzője elmondta, hogy a vizsgálatok most már valóban kimutatják, hogy a túlsózás valóban egészségügyi kockázatot jelent.

Pélldául akik csak ritkán vagy egyáltalán nem sózták az ételeiket, azoknál akár 18 százalékkal ritkábban diagnosztizáltak pitvarfibrillációt, de ugyebár az alapanyag túlzott használta sok más betegség kockázatát növeli.

Fontos, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, amibe az élelmiszergyártók rengeteg sót tesznek. Vásároljunk olyan termékeket, amelyek alacsony vagy csökkentett nátriumtartalmúak.

A magyar konyhában imádjuk a sót, de ha otthon egyre kevesebbet kezdünk el használni, akkor egy idő után hozzá fog szokni az ízlelésünk. Használjunk inkább a só mellett olyan más fűszereket, amikkel fel tudjuk dobni a fogások ízét. Természetesen nem kell elhagyni a sót, mert valóban szüksége van rá a szervezetnek, ugyanúgy mint cukorra, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás