promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mérgezés: ezeknek a hétköznapi gyümölcsöknek és zöldségeknek a héja vagy a magja légzés leállást vagy akár halált is okozhat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gyümölcsök és magvak fogyasztása elengedhetetlen az egészségünkhöz és a fittségünkhöz. Azonban, ha ezt nem kellő figyelemmel vagy tudatossággal tesszük, akár halálos is lehet.

 

 

Cseresznyemagok

A cseresznye közepén lévő kemény mag tele van ciánsavval, más néven cianiddal, amely mérgező. De nem kell megijedni, ha véletlenül lenyeljük az egyiket – az ép magok egyszerűen áthaladnak a beleken, és kijutnak a másik végén. Azonban a magok ropogtatását már érdemes elkerülni, mert az káros lehet a szervezetre.

Almamagok

Az almamagok is tartalmaznak cianidot, így nem okos egy marékkal fogyasztani belőle, mert az a mennyiség már veszélyes lehet. Szerencsére az almamagok védőbevonattal rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy a cianid bejusson a szervezetbe, ha véletlenül megesszük őket. De jó óvatosnak lenni. A cianid még kis adagokban is gyors légzést, görcsrohamokat és esetleg halált is okozhat.

Bodza

A bodzabogyót szedhetjük szirupként vagy kiegészítőként az immunrendszer erősítésére, valamint a megfázás vagy influenza tüneteinek vagy akár a székrekedésének kezelésére. Ha azonban éretlen bogyókat, bodza kérgét vagy leveleit fogyasztjuk, akkor ahelyett, hogy jobban érzzük magunkat, rosszabb lesz. Lektint és cianidot is tartalmaznak, két olyan vegyi anyagot, amelyek hányingert, hányást és hasmenést okozhatnak.

Szerecsendió

A szerecsendió kellemes, diós ízt ad, ha kis mennyiségben főzés közben alkalmazzuk. De kanállal elfogyasztva komoly problémákat okozhat a szervezetben. Már 2 teáskanál is mérgező lehet a szervezetre a miriszticin miatt, amely olaj hallucinációkat, álmosságot, szédülést, zavartságot és görcsrohamokat okozhat.

Zöld burgonya

A burgonya levelei, hajtásai és föld alatti szárai (gumói) egy glikoalkaloid nevű mérgező anyagot tartalmaznak. A glikoalkaloidok hatására a burgonya zöld színűvé válik, ha fénynek van kitéve, megsérül vagy öregszik. A magas glikoalkaloid tartalmú burgonya fogyasztása hányingert, hasmenést, zavartságot, fejfájást és halált okozhat.

Nyers vesebab

Az összes babfajta közül a nyers vörös vesebabban van a legmagasabb a lektinkoncentráció. A lektinek olyan méreganyagok, amelyek gyomorfájást, hányást vagy hasmenést okozhatnak. Mindössze 4-5 nyers babra van szükség ahhoz, hogy ezeket a mellékhatásokat kiváltsa, ezért a legjobb, ha evés előtt felforraljuk a babot.

Rebarbara Levelek

A szár fogyasztása rendben van, de hagyjuk ki a leveleket. A rebarbara levelei oxálsavat tartalmaznak, amely megköti a kalciumot, és megnehezíti a szervezetben a felszívódást. A csontok viszont nem tudnak úgy növekedni, ahogy kellene, és fennáll a vesekő, a véralvadási problémák, a hányás, a hasmenés és a kóma kockázata.

Keserű mandula

Mindkét mandulatípus – a keserű és az édes – tartalmaz amigdalint, egy kémiai vegyületet, amely cianiddá alakulhat, de a keserű mandulában van a legmagasabb mennyiség. Az édes mandula biztonságosan fogyasztható, de a kezeletlen keserű mandula fogyasztása görcsöket, hányingert és hasmenést okozhat.

Csillag gyümölcs

Ha vesebetegségben szenvedünk, a legjobb, ha kihagyjuk étrendünkből a csillaggyümölcsöt. A normál vesék képesek kiszűrni a méreganyagokat ebben az édes gyümölcsben, de egy olyan rendszerben, amely nem képes, a toxin megtapad, és mentális zavart, görcsrohamokat és halált okozhat.

Gomba

Lehet, hogy kiválóak a pizzán, de óvakodjunk bizonyos gombáktól a vadonban. Két típusa különösen káros: a halálsapka ( Amanita phalloides ) és a pusztító angyal ( Amanita virosa ). Ezeknek a vadon élő gombáknak a fogyasztása hasi fájdalmat, hasmenést és hányást, kiszáradást, erős szomjúságot, májelégtelenséget, kómát és halált okozhat.

Nyers kesudió

A boltokban nyers címkével ellátott kesudió nem pont ilyen. Mielőtt a polcokra kerülnének, megpárolják, hogy eltávolítsák a héjukból az urushiol nevű toxint. Az urushiol ugyanaz a toxin, mint a mérges borostyánban. Az előre párolt kesudió fogyasztása allergiás reakciót válthat ki, és halálos is lehet, ha valaki érzékeny.

Mangó

A nyers kesudióhoz hasonlóan a mangó héja, kérge és levelei urushiolt, a mérges borostyán toxinját tartalmazzák. Ha allergiás a mérges borostyánra, különösen, ha az allergia súlyos, a mangó fogyasztsa súlyos reakciót okozhat, amely duzzanatot, kiütést és még légzési problémákat is okozhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás