promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóban mérgező naptejek vannak a piacon? Eddig lehet te is rosszul védekeztél a kánikula ellen
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett az igazi kánikula, és muszáj naptejet használnunk, de nem mindegy, hogy milyet.

Bár nemsokára érkezni fog egy hidegfront, de addig bizony el kell viselnünk a kánikulát. Nem árt figyelnie a nyaralóknak, mert ugyebár a napfénynek nem csak jótékony, hanem káros hatásai is vannak.

Ha túl sokáig tartózkodunk a napon védelem nélkül, akkor nagyon hamar leéghetünk, sőt, az ártó sugarak akár bőrrákot is okozhatnak. A naptej ugyebár fényvédő anyagokat tartalmaz, és segít megóvni a bőrt az ultraibolya (UV) sugárzás káros hatásaitól.

A bőrünk színe és érzékenysége meghatározza, hogy milyen magas faktorszámú naptejet válasszunk. A faktorszám (SPF) azt mutatja meg, hogy a naptej használatával hányszor hosszabb időt tölthetünk napon anélkül, hogy leégnénk. Természetesen így minél magasabb a faktorszám, annál nagyobb a védelem, de hosszú órákon keresztül azért így sem érdemes a napon tartózkodni.

A legmagasabb faktorszámú krémekre az egészen világos bőrű, vörös vagy világos szőke hajú és világos szemű, erősen szeplős típusoknak van szükségük. Ők rögtön leégnek, ezért az 50 faktoros naptej a leghasznosabb számukra.

A fotostabilitást is érdemes nézni. Ez azt jelenti, hogy a fényvédő anyagok mennyire bomlanak le a napsugárzás hatására

A fényvédők mechanizmusuk alapján két csoportot alkotnak: a fizikait és a kémiait. A fizikai fényvédők nem érzékenyítenek, a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat. Hátrányuk, hogy kevésbé praktikus a használatuk, mivel fehér réteget képeznek a bőrön és nem szívódnak be. A fizikai fényvédők főként 1 éves kor alatti kisgyermekeknek és túlérzékeny bőrű felnőttek számára ajánlottak.

A kémiai fényvédők a felszívódás után elnyelik a sugarakat. Előnyük, hogy gyorsan beszívódnak a bőrbe, nem hagynak ragacsos érzetet, nem színezik a bőrt, ugyanakkor gyakrabban okoznak allergiás reakciót.

Néhány fényvédő anyagot gyanúba kevertek, hogy hormonális zavarokat vagy más egészségügyi problémákat okozhatnak. Ilyen például az oxybenzone, az octinoxate, az octocrylene és a homosalate. Ezeket az anyagokat egyes országokban betiltották vagy korlátozták. Ha aggódunk ezek miatt, érdemes olyan terméket választani, ami nem tartalmazza őket.

Fontos, hogy bizonytalan weboldalakról sose rendeljünk naptejet. Ezeket általában nem tesztelik, és előfordulhat, hogy semmit sem védenek, vagy valamilyen súlyos allergiás reakciót váltanak ki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás