promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Válságállapot a sarkvidéki hideg miatt, ilyenre még aligha volt példa az országban
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan kétségbeestek, mi lesz, ha ránk is ez a sors vár? Nem vagyunk felkészülve ekkora vészhelyzetre.

Úgy tűnik, hogy az idei tél Skandináviában elég morcosra sikeredik: Svédország és Norvégia északi részein annyira hideg van, amilyet nem mértek az elmúlt negyed évszázadban. Bizonyos részeken egészen extrém, -43 fokos hőmérsékletet mértek, amire még a szibériaiak is azt mondanák, hogy ez azért szép teljesítmény. Az extrém mértékű hideg és havazás az infrastruktúrára is hatással van: repülőjáratokat töröltek és hidakat zártak le.

Egy híradónak nyilatkozó férfi rendszeresen jár motoros szánnal látogatni a rénszarvasait, de szerinte ilyen hidegben nagyon veszélyes a vezetés. A közúti közlekedésben szintén komoly problémákat okoz a havazás, több napja nem sikerül rendbe rakni az utakat és az autóforgalmat helyreállítani, volt olyan autópálya, ahol több mint ezer gépjármű akadt el a hóban, csak a hadsereg segítségével sikerült őket hosszú idő után kiszabadítani, akik élelmet és vizet is vittek a bajbajutottaknak.

Nem sokkal jobb a helyzet a valamivel délebbi fekvésű Dániában sem.

Ott a kormányzat külön felhívta a figyelmet, hogy lehetőleg senki nem vállalkozzon autós utazásra, az utakon szintén a hadsereg és a hókotrók vették át az uralmat, menteni próbálván a helyzetet. Ennek ellenére volt olyan autópálya, ahol 30 kilométeres sor alakult ki - az üzemanyagból kifogyó autósok többen bekéredzkedtek kamionosokhoz, a megfagyást elkerülni szándékozván.

A sarkvidéki levegő meglegyintette Oroszországot is, Moszkvában -27 fokot mértek, ami 74 éve a legalacsonyabb hőmérséklet.

Magyarországon eddig a tél szokatlanul enyhe volt (különösen decemberben), ám a sarkvidéki légtömeg halad felénk is, jövő héttől elő kell venni a kesztyűt, sálat, sapkát, ugyanis ha nem is alakulnak ki skandináv állapotok, az, hogy fázni fogunk, elég nagy bizonyossággal kijelenthető.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás