promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló változás jön januártól az utakon: minden megváltozik az autósok számára
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy változások következnek 2024 elejétől az utakon. 

Január 1-jétől jól a zsebükbe kell nyúlniuk az autósoknak, ugyanis több változás is érvénybe lép majd. Az egyik nagy változás szerint a személyautóval eddig ingyenesen igénybe vehető gyorsforgalmi útszakaszra is sztrádamatricát kell váltani. Erre pedig érdemes nagyon odafigyelni, nehogy büntetést kapjunk a végén, amely idén magasabb összegű lesz, mint tavaly. 

Az Útinform tájékoztatása szerint 2024-től Magyarországon a gyorsforgalmi utak közül már csak az M8-as autópálya végig, az M9-es és az M80-as autóút teljes szakaszai, valamint az M60-as autópályának a Pécs-Nyugat csomópont és a végcsomópont közötti két kilométeres szakasza marad díjmentes a személyautók számára.

Íme, ezek a gyorsforgalmi utak válnak díjkötelessé januártól

  • M0
  • M4
  • M44-es autóút 
  • M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza,
  • M31-es autópálya, valamint az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti szakasza

Ám nem csak a fizetős gyorsforgalmi utak az egyetlen változások, korábban azt is bejelentették, hogy a 2024-es sztrádadíjak inflációkövetők lesznek. Tehát megemelkedik az áruk. Az éves autópálya-matrica ára 46850-ről 49190 forintra drágul személygépkocsiknál, a megyei matricák 5450-ről 5720 forintra drágulnak. a büntetések terén is emeltek: a díjköteles utak matrica nélküli használata esetén a D1 kategóriában 60 napon belüli fizetésnél 18 750, azon túl 74 970 forintra nő a büntetés összege. Korábban ezek az összeget 16 220 és  64 850 forintok voltak.

Az év utolsó napjaira sem jártak jól azok, akik rendelkeznek autóval, ugyanis december 29-én bruttó 8 forinttal nőtt a benzin ára, a gázolaj esetében bruttó 6 forintos emelésre került sor. Jelenleg tehát 570 forint egy liter 95-ös benzin, a gázolaj ára pedig 593 forintba kerül literenként. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás