promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrázó képsorok: Zsidó jelképet rongáltak a parlamentben, botrányos jelenet kíséretében vezették ki a radikális elveket valló lengyel képviselőt
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vérlázító amit a politikus megengedett magának.

Meglehetősen ritkán látható eseménynek lehettek tanúi tegnap a lengyel parlament tagjai. Egy képviselő egy magánakció keretében ugyanis porral oltóval fújta le a parlamentben felállított zsidó jelképet, a hanukiát.

A hanukia (amelyet sokan tévesen menórának neveznek - a menóra ugyanis 7 ágú, Izrael címerében szerepel, míg a hanukiának 9 ága van) az egyik legismertebb zsidó jelkép. A zsidó vallás naptára holdhónapokban méri az időt, és 13 hónapot számlál egy évben - ebből következőleg az ünnepeik a Gergely-naptár szerint nem minden évben ugyanakkor vannak. A Hanuka a decemberi időszakra szokott esni, a karácsonyhoz hasonlóan, és a zsidó családokban is kialakult az ajándékozás szokása, elsősorban Amerikából kiindulva.

A kereszténységben a karácsony az egyik legnagyobb ünnep (a legnagyobb az a Húsvét), a judaizmusban azonban a Hanuka nem rendelkezik kitüntetett szereppel, viszont mivel a karácsonnyal egy időszakba esik, az utóbbi időben Európában is egyre hangsúlyosabban jelennek meg a hanukiák, köztéren is.

A szóban forgó hanukiát a lengyel parlamentben, a Szejmben állították fel - Lengyelország egyébként Európa egyik legkatolikusabb országa. A képviselő, aki az akciót elkövette, Grzegorz Michał Braun névre hallgat, és a jobboldalnak egy egészen sajátos ágát képviseli, ugyanis monarchista.

A képviselő szerint a lengyel parlamentben, a Szejmben nem lehet helye "rasszista, törzsi, vad talmudi istentiszteleteknek. Önök nincsenek tisztában ennek a cselekménynek az üzenetével és tartalmával, amelyet ártatlanul hanukának neveznek. A rasszista indítékot nekem tulajdonítják, miközben jelenleg csak helyreállítom a dolgok normális állapotát. A normalitást és egyensúlyt képviselni, véget vetve a sátáni, talmudi, rasszista diadalnak, mert ez ezeknek az ünnepeknek az üzenete."

A képviselőt a biztonságiak kivezették, de hogy mi lesz a sorsa, arról még egyelőre nem érkezett hír.

A kínos jelenetet ide kattintva nézhetitek meg:

@7newsaustralia Far-right Polish politician Grzegorz Braun used a fire extinguisher to put out candles on a menorah which were lit in the parliament lobby for the Jewish holiday Hanukkah. #GrzegorzBraun #politics #Poland #7NEWS original sound - 7NEWS Australia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás