promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2039-re visszatér a náci rémuralom? Rejtélyes bizonyítékot találhattak egy párhuzamos univerzumból
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás:Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Német Birodalom körüli rejtélyekre eddig is számos összeesküvés-elmélet épült, a közelmúltban talált titokzatos érme pedig csak erősítheti a legendákat.

Történelmi korszakok jönnek és mennek, a divatok és kultúrák folyamatosan változnak, de néhány dolog mégis örök. Akadnak olyan rejtélyek, amelyek már a kezdetek óta izgatják az emberek fantáziáját és hiába a tudományos fejlődés, még mindig nem sikerült megnyugtató választ találni rájuk. Ezek közül talán a két legfontosabb, az időutazás és a párhuzamos valóságok, vagy párhuzamos univerzumok létezése.

Az időutazást senkinek sem kell bemutatni. Mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy mi lenne, ha visszamehetnénk a múltba, hány korábban elkövetett hibánkat tudnánk jóvá tenni. Vagy éppen előre utazni a távoli jövőbe és onnan olyan tudásmorzsákkal felvértezve visszatérni, amelyek segítségével pillanatok alatt megoldhatóvá válna a mai emberiség valamennyi problémája. Talán nehéz elhinni, de a leghíresebb időutazással foglalkozó tudományos fantasztikus könyvek egyike, a H. G. Wells által írt Az időgép, 1895-ben került kiadásra. Valóságos látnoki képességre vall, hogy egy író ennyire megelőzze a korát témaválasztásával.

A párhuzamos univerzumok kérdése pedig legalább annyira izgalmas, ha nem még izgalmasabb, mint az időutazás. Ennek az a lényege, hogy nem csak az az egy univerzum létezik, amelyben a Föld található és mi élünk, hanem akár végtelen számú más univerzum is létezhet, amelyek mindegyike lehet hasonló a miénkhez, vagy éppen attól teljesen eltérő. Lehet, hogy máshogy működnek a fizika szabályai, de az is lehet, hogy egy alternatív Földön ugyanazok a szabályok, csak éppen a mi ottani énünk élete vett más fordulatot. A témával elsőként Andrej Linde orosz fizikus foglalkozott még az 1980-as évek elején. Akkoriban kevesen figyeltek fel vadnak ható elméletére, azóta azonban már a tudomány is elfogadta ennek lehetőségét és számos tudományág foglalkozik a kérdéssel. A téma népszerűségét jól mutatja, hogy hány könyv és film is meglovagolta, elég csak a Marvel által buzgón építgetett multiverzumra gondolni.

Lehetséges, hogy egy férfinak teljesen véletlenül egyszerre sikerült bizonyítékot találnia mindkét tudományos legendára?

2018-ban Mexikóban Diego Aviles rejtélyes érmét talált egy építkezés helyszínén. Egészen addig nem is tulajdonított nagy jelentőséget a pénznek, amíg tüzetesebben szemügyre nem vette. Ekkor viszont valami olyat látott, amire még álmában sem gondolt volna.

A pénzérmét náci szimbólumok díszitették és németül az „Új Németország” és a „Mindenki egy nemzetben” felirat volt olvasható rajta. Már önmagában ez is érdekes lenne, de az igazi sokkhatást nem ez jelentette, hanem a pénzen található dátum. Ennek tanulsága szerint 2039-ből származott a talált fizetőeszköz.

A mexikói férfi kezdetben nem értette, ez hogyan lehetséges, de az éremről készített és az internetre feltöltött képei villámgyorsan kezdtek terjedni és többeknek bizony volt egy sejtése, mi állhat a titokzatos eset hátterében.

A Daily Star cikke szerint természetesen az időutazás és a párhuzamos univerzumok létezésére gondoltak. Szerintük ez az eset mindennél jobban bizonyítja azt, amiről eddig csak sejtéseink voltak. Egy párhuzamos valóságban pedig elképzelhető, hogy a Német Birodalomnak sikerült megnyerni a háborút és 2039-ben valóban egyetlen nemzet uralma alatt egyesítette a földet. Ez a gondolat már a világhírű tudományos fantasztikus szerző Philip K. Dick 1962-ben Az ember a Fellegvárban címen megjelent regényében is megjelent. Ott is egy nácik által uralt alternatív valóság került bemutatásra. A kultikus könyvből 2015-ben televíziós feldolgozás is készült azonos címmel.

Csak egy ügyesen felépített átverésről lenne szó? Esetleg egy félreértett feliratot próbálnak a saját vágyaik és elképzeléseik szerint megmagyarázni az emberek? Nem tudni, az viszont biztos, hogy az időutazás és a párhuzamos valóságok kérdése nagyon komoly jelentőséggel bír a tudomány legnagyobb elméi számára is és talán egy napon mindkét rejtélyes kérdésre választ fogunk tudni kapni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás