promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Őrült nácik ötlete: elképesztő fegyvert alkottak, hogy megfordítsák a háborút
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A II. Világháborúban a német megszállottság vezetett a kanyarpuska feltalálásához.

 

A Krummlauf, azaz a kanyar puska a nácik legőrültebb ötlete és tökéletes példája Németország a háború alatt tanúsított rögeszméjének, miszerint, titkos, gyakorlatlan fegyvereket gyártott, hogy megfordítsa a második világháború kimenetelét.

Ez egy hajlított csövű eszköz, amelyet egy MP-44-es puska végére rögzítettek, hogy a katonák átlőhessenek akadályokat anélkül, hogy kitették volna magukat a viszonzott tűznek. Ez érdekes ötletnek tűnt, de mint már tudjuk, ez nem változtatta meg a berlini csata kimenetelét.

Valójában a Krummlauf fejlesztése 1943-ban kezdődött, amikor a korai tesztelések során egy ívelt 20 mm-es csövet csatlakoztattak egy 8 mm-es puskához. Az ötlet az volt, hogy az ívelt 20 mm-es részt, egyfajta vályúként használják a golyók átirányítására.

Feltételezték, hogy egy ívelt cső, amely valójában ugyanolyan átmérőjű, mint a golyó, túl nagy feszültséget és súrlódást okozna a működéshez – de ezt a gondolatot a későbbi tesztek cáfolták. Kiderült, hogy egy szabványos átmérőjű hordó valójában sokkal jobban működött.

A Krummlaufnak két különböző változata készült. Az egyiknek 30°-os hajlítása volt a csövéhez képest, ez gyalogsági használatra készült. A másik jóval extrémebb 90°-os kanyarral rendelkezett, és páncélozott járműveket terveztek vele felszerelni. A járműmodell úgy lett kialakítva, hogy a puska függőleges helyzetben ülhessen, ami a minimális helyet foglalt el.

Az ívelt cső áthaladt a jármű páncéljának egy nyílásán, és körbe lehetett forgatni. Állítólag először az Elefant harckocsirombolóban való használatra szánták, amelyre nem voltak felszerelt géppuskák.

A Krummlauf lehetőséget adna a legénységnek, hogy az ellenséges katonákra lőjenek, akik robbanóanyaggal vagy gyújtóanyaggal közelednek a járműhöz.

A német haderőnél végül nem terjedt el ez az érdekes alakú fegyver, de egyes források szerint az amerikai csapatok a háború után a koreai háborúban használtak hasonló toldalékot.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás