promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóra vált az időutazás? - elképesztő módszert talált ki egy tudós
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A megoldásnál csak a motivációja csodálatosabb.

Amióta világ a világ, mindig is kiemelt helye volt az emberi gondolkodásban az időnek. Alig találni olyan mitológiát, ahol ne lett volna külön istene és amióta létezik modern tudományos fantasztikus irodalom, azóta már se szeri, se száma azoknak a könyveknek, amik ezzel a témával foglalkoznak. Az idő kapcsán persze egyetlen kérdés foglalkoztat minket igazán, létezik-e időutazás?

A kérdés szerencsére nem csak az átlagembereket, hanem a tudósokat is megihlette és számtalan tanulmány foglalkozott vele az elmúlt évtizedek során. Ezek után adja magát a nagy kérdés, hogy mit mond ma erről a tudomány? A jó hír az, hogy mai tudásunk szerint igen, elvben létezik. Erre példaként felhozhatóak az elméletben már igazolt féreglyukak, amelyek a téridő egymástól emberi ésszel felfoghatatlanul távol lévő pontjai között képezhetnek hidat. Még egyetlen ilyet sem sikerült észlelnünk, de állítólag ez csak eszközeink és kutatási módszereink fejletlensége miatt van. A jövőben remélhetőleg képesek leszünk rájuk találni, feltéve, ha nem fogjuk még előtte elpusztítani a földet és vele magát az emberi civilizációt is.

A témával kapcsolatos állóvizet igyekezett felkavarni az amerikai fizikus, Ronald Mallett, akivel a The Guardian készített interjút, és aki drasztikusan új ötlettel állt elő az időutazás kapcsán. A Connecticuti Egyetem professzor emeritusát egészen sajátságos, de annál meghatóbb motiváció hajtotta a fizikusi pálya és az idővel kapcsolatos kutatások irányába. 10 éves korában veszítette el szeretett édesapját és ettől kezdve egész életét és kutatói munkáját az időutazás megvalósításának szentelte.

A téma iránti elhivatottságával nincsen egyedül, például a Sydney Egyetemen külön tanszék foglalkozik az időutazással kapcsolatos elméleti és gyakorlati kutatásokkal, de Mallett elmondása szerint egészen más módszerekben gondolkozik, mint pályatársai.

A tudós elmélete szerint egy folyamatosan forgó fénysugarat előállító szerkezet segítségével elméletben lehetséges akkora gravitáció létrehozása, ami által mesterséges fekete lyuk alakulhat ki.  Így pedig az einsteini fizika szerint létrejöhet egy olyan kapu, amelyen áthaladva egy másik időbe kerülünk.

Az ötlet elméletben jól hangzik, de a gyakorlati megvalósítástól még világok választanak el bennünket. Ráadásul senkit sem szeretnénk elkedvetleníteni, de ezzel a módszerrel az időutazás csak korlátozott formában valósulna meg. Egyedül abba a pillanatba lehetne visszautazni vele, amikor a készülék segítségével először létrehoztuk a működő időhurkot. Tehát a dinoszauruszok meglátogatásához valami ennél is fejlettebb módszerre lenne szükségünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás