promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Teljesen félreérthettük a fekete lyukakat, döbbenetes felismerésre jutottak a kutatók
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Talán nem is azok, amiknek gondoljuk őket.

A fekete lyuk – mai ismereteink szerint – olyan tartománya az űrnek, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi sem tud távozni. Még a fény sem, ezért töksötét az egész, és ha valami a közelébe kerül, akkor azt az irdatlan erejű gravitáció elkezdi befelé húzni, és a fekete lyuk menthetetlenül felfalja – akár még egy csillagot is.

A méretük meglehetősen változó, akadnak köztük több millió kilométer átmérőjűek, de a kutatóknak egy mindössze 19 kilométereset is sikerült azonosítaniuk. De mi van, ha a fekete lyukak működését, funkcióját mindeddig tökéletesen félreértettük?

Egy új kutatás állítása szerint ezek a képződmények akár féreglyukak is lehetnek, vagyis az időutazás kulcsát jelentő kozmikus átjárók mindvégig itt lehettek a szemünk előtt. A féreglyuk egy olyan vékony, csőszerű képződmény, amely az univerzum (vagy akár több univerzum) távoli területeit köti össze, így szempillantás alatt kerülhetünk egyik részről a másikra.

Bolgár kutatók szerint könnyen elképzelhető, hogy néhány fekete lyukat tévesen azonosítottunk, és valójában inkább efféle átjárók. De az is lehet, hogy úgynevezett Einstein-Rosen hidak, vagyis egyirányú féreglyukak, ahová csak bemenet van, ám a visszatérés lehetetlen.

Szakemberek szerint a Tejútrendszer magjában, a Sagittarius A nevű nóva-maradványban szintén létezhet egy óriási tömegű fekete lyuk, amely ugyanakkor az újfajta elmélet értelmében talán egy féregjárat „ajtaja” is lehet, és új világokat nyithat meg előttünk, sőt lehet, hogy az idegeneknek tartott lények ezen keresztül érkeznek hozzánk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás