promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Turbó fokozatba kapcsoltak a csalók a Magyar Posta nevében: súlyos pénzeket veszíthetünk ünnepekkor, ha nem figyelünk erre az egyszerű dologra
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kritikus fontosságú, hogy ezeket tudd, különben a családi kassza bánhatja.

Bár az ajándékozás tradicionális szokás, a hitelfelvétel a síkképernyős televízióra már korántsem - és a morális pecsétek feltörésével bizony sajnos a csalók is megjelentek, akik számára az ünnep pusztán egy újabb lehetőség az anyagi haszonszerzésre, akár becstelen módon is.
Mostanában többen is jelezték szerkesztőségünknek, hogy SMS-t kaptak egy ismeretlen számról, a Magyar Posta nevében, miszerint a csomagjuk vámköteles (mellékelnek hozzá rendelési számot is), és persze rögtön egy linket is küldenek, ahol az egyébként nem túl magas összegű vámot azonnal be is tudjuk fizetni.

Az első, amit ilyen esetben tenni kell, az az, hogy átgondolom, hogy egyáltalán rendeltem-e postán valamit. Amennyiben nem, akkor az átverés hamar lelepleződik, az SMS-t egyszerűen hagyjuk figyelmen kívül. Amennyiben esetleg mégis várunk postai csomagot, akkor sem szabad fizetni. Először is, miután az SMS-ben rendelési szám is van, könnyen ellenőrizhetjük az posta honlapján egy egyszerű kereséssel, hogy valóban vámköteles-e: a csalók valószínűleg arra játszanak, hogy csak írnak egy véletlenlenszerűen generált csomagszámot, a legtöbb ember ugyanis elég jó eséllyel nem tudja fejből a várt csomag bonyolult kódszámát. De ha ez nem lenne elég, rögtön ott egy másik árulkodó jel, méghozzá a telefonszám, amiről az SMS érkezik.

Az SMS-ek egy +421-el kezdődő telefonszámról érkeznek, míg Magyarország előhívószáma +36 - igen valószínűtlen, hogy egy magyar közszolgáltatást végző cég egy másik országban regisztrált telefonszámról akarna velünk kapcsolatba lépni (a +421 egyébként Szlovákia előhívószáma).
Sajnos tehát az ünnepekkor sem árt az éberség, ne legyünk naivak, ne dőljünk be a csalóknak: ha valaki pénzt követel tőlünk olyan dolog rendelése miatt, amit mi egyáltalán nem rendeltünk, ne fizessünk: egyszerűen hagyjuk figyelmen kívül az SMS-t, és inkább foglalkozzunk tovább az ünnepre való készülődéssel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás