promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valódi fotón a postai csalás, pontosan ezzel az emaillel verik át a gyanútlan áldozatokat
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amikor csak interneten láttam ezeket a csalásokat arra gondoltam, hogy én sosem eshetek hasonlónak az áldozatául. Nagyobbat nem is tévedhettem volna.

Azonban ma reggel a szokásos reggeli email-jeim böngészése közben szembejött egy üzenet. Látszólag semmi gyanús, a Magyar Posta Logisztika volt a címzett és megnyitva egy elsőre teljesen korrekt levelet olvashattam. Mivel gyakran rendelek külföldi oldalakról és előfordul, hogy az eladó Kínából nem megfelelően méri fel, hogy nekem kell-e még pluszban fizetni vagy sem, így ez eddig nem is lett volna furcsa.

Azonban jobban megvizsgálva a levelet feltűnt néhány dolog: az email cím, amiről a  levél érkezett nem igazántűnt hivatalosnak. A Magyar Posta által küldött email mindegyik nagy eséllyel ...@posta.hu címmel végződik, mivel ezt a címet megvásárolták és ők használják, így ha ilyen címről kaptok üzenetet, akkor az első teszten átment az email hitelessége.

Az én üzenetem egy nyakatekert külföldi címről jött. Ha azonban ezt nem veszem észre, akkor a következőben egy ideig nem gyanakodtam volna. A webcím logisztikaposta.com illetve hitelesítési folyamaton is át kellett esnem: először bejelölni, hogy Ember vagyok és nem robot, valamint egy képválasztó kvízzel is meg kellett ezt erősítenem.

Ezután ez a szöveg fogadott: 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a HU17241028960 nyomon követési számú csomagja vámhatósági tartalomvizsgálaton esik át

a vám- és kezelési díjat kiszállítás előtt kell megfizetni.

fizesse meg az 524,67 HUF alatti összeget :

A fizetés gomb után már a kártyaadataidat kérik.

Ezt én a cikk kedvéért kipróbáltam, azon neked azt javaslom, hogy már az email-t se nyisd meg, egyszerűen töröld a postafiókodból.

Ami még furcsa, hogy nem a SPAM mappába érkezett, ezen is dolgoztak ezek szerint a csalók és a weboldal logója teljesen ugyanaz, mint a postáé.

A megelőzés tekintetében segítség lehet az is, hogy az email-t megnyitva többes számban beszél, illetve nem pontos Forint összeget is.

Ez így néz ki a valóságban:

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy mindenképpen legyetek nagyon óvatosak. Ha fenti néhány tippet figyelemmel betratjátok, akkor nincs félnivalótok, nem fogtok család áldozatául esni. Legyetek éberek!

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás