promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos baj történhet egyes autótípusokkal – zúgolódnak a sofőrök a károk miatt
Borítókép:  profimédia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez most iszonyatos költségeket jelenthet az autósoknak, ha nem térítik meg számukra a kárt.

Az UFC-Que Choisir nevű francia fogyasztóvédő szövetséghez számos bejelentés érkezett az AdBlue-val kapcsolatos meghibásodásokról. A szövetség a probléma miatt a francia fogyasztóvédelmi és csalásellenes hivatalhoz fordult.

"Bár a gyártók már régóta tisztában vannak az AdBlue-rendszer hibáival, inkább szemet hunytak efölött és tovább értékesítették a hibás járműveket” - áll a fogyasztóvédő egyesület közleményében.

Az AdBlue egy karbamidalapú üzemanyag, amit mintegy tíz éve használnak az autókban. Segít csökkenteni a dízelautók káros nitrogén-oxid-kibocsátását. Az utóbbi időben több mint 1700 sofőr jelentette az UFC-Que Choisirnak, hogy olyan üzeneteket kaptak járművük műszerfalán, amelyek arra utaltak, hogy meghibásodott a szennyezéscsökkentő rendszer. Ez pedig nyilvánvalóan azonnali és sürgős szervizelést jelentett.

Az észlelt hibák leginkább a Peugeot és a Citroën típusú járműveket érintik, de számos más autómárka is érintett. Az autótulajdonosok több mint 91 százalékának jelentős költségeket okozott a javítás, átlagosan közel ezer euróba kerültek a szervizek.

Az UFC-Que Choisir az Európai Fogyasztók Szervezetén (BEUC) keresztül értesítette az Európai Bizottságot is, és azt szeretné, ha egész Európában vizsgálatot indítanának a gyártók AdBlue-rendszerrel kapcsolatos intézkedéseinek vagy mulasztásainak megvizsgálására és állnák a károkat.

Az AdBlue-rendszerrel kapcsolatos meghibásodások általában nemzetközi problémát jelentenek, és Magyarország sem kivétel lehet ebből. Bár Magyarországról nem érkezett még bejelentés

az autótulajdonosoknak érdemes figyelemmel kísérniük a helyzet alakulását és tájékozódni a gyártók és hatóságok ajánlásairól.

Ha bármilyen gondot tapasztalsz az AdBlue-rendszerrel kapcsolatban, érdemes szervizbe vinni az autót és konzultálni a szakemberekkel.

[[kod1]]

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás