promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újfajta banki csalást vetett be egy hacker, mindenkinek fel kell készülnie
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kellemetlen banki csalás kezdett el terjedni, ami hamarosan nálunk is megjelenhet.

Fura belegondolni, hogy mennyit változott a világ. Ma már akkor is ki tudnak rabolni, ha csak békésen pihengetsz a nappaliban, és ehhez nem is kell senkinek se betörnie a lakásodba. Az internetős bűnözők, hackerek, és a szimpla csalók a legkülönfélébb csalásokat találják ki, hogy hozzá tudjanak férni a bankszámlánkhoz, és valahogy leemeljék róla a pénzt.

A magyar bankok rengeteg figyelmeztetést adnak ki, de az áldozatok többsége még mindig képes bedőlni a trükköknek. Persze tegyük hozzá azt is, hogy a bűnözők folyamatosan új módszereket eszelnek ki.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, elektronikus levélben, vagy telefonon keresztül. Ha vásárolunk, és megadjuk a bankkártya hátoldalán található háromjegyű CVV/CVC kódot, akkor is ellenőrizzük, hogy megbízható oldalon járunk-e.

Egy hacker most új módszert kezdett el alkalmazni, ami miatt sokan könnyen bele tudnak sétálni a csapdába. Az Origo számolt be róla, hogy a támadó különböző telefonszámokra SMS-t küld egy pénzintézet nevében. Ebben az áll, hogy frissíteni kell az adott bankos applikációt a telefonon.

A linket megnyitva azonban egy támadó webhely töltődik be a Chrome böngészőben, amely Android WebAPK technológiájú, progresszív webapp telepítésére próbálja rávenni a leendő áldozatokat.

A beszámolóban olvasható, hogy a webapp elindításakor a csaló hamisított banki belépőfelületet mutat az áldozatok számára, majd a nevük, a jelszavuk, továbbá a kétlépcsős hitelesítőkódjuk bekérése után automatizáltan megpróbálja elutalni a bankszámlájuk fedezetét.

Fontos, hogy SMS-ben, de még elektronikus levélben sohase kattintsunk valamilyen rejtelmes linkre, és ne telepítsünk ismeretlen alkalmazásokat a készülékünkre. A valódi pénzintézetek csak hivatalos és megbízható áruházakon keresztül terjesztik az appjaikat.

Közben minden magyar bank nyilvánosságra hozta már, köztük az OTP is, hogy a telefonos diszpécserük az azonosításhoz kizárólag az ügyfél nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét kérdezi meg. Arra se fognak kérni minket a pénzintézetek, hogy külső alkalmazást telepítsünk a telefonunkra, vagy számítógépünkre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás