promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztet a Facebook: borzasztó csalások lepték el a közösségi oldalt
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyik világmárka nevében is jelentek meg átverő hirdetések a Facebookon. 

A Facebookon rendre jelennek meg átverések, sokszor a csalók a bankártyaadatainkat és a jelszavainkat is megpróbálják ellopni. Nyáron egy olyan durva átverés terjedt, ahol a közösségi oldal hirdetőfelületét vették célba, ezzel pedig milliókat akasztottak az áldozatok bankkártyáiról. 

Ám a hirdetésekre is figyelni kell a Facebookon, lehetséges, hogy olcsón próbálnak eladni termékeket, amelyekről csak később derül ki, hogy gigantikus átverés. Hasonlóról számolt be egy érintett az Internetes csalások elnevezésű online csoportban. A férfi egy magyarnyelvű reklámot látott, amely aránylag olcsó áron hirdetett külső adattárolókat a 2Tb-ostól a 20 Tb-osig. Leadott egy rendelést egy 20Tb-os adathordozóra. Miután kifizette és átvette a terméket, utána szembesült azzal, hogy bizony csalás áldozata lett. Valójában a termék silányabb minőségű volt és egyáltalán nem hasonlított arra, amit rendelt. 

A csomag feladójaként egy budapesti cím volt telefonszámmal, ami nem létezőnek bizonyult, miután hívtam. A mátyásföldi Ikarus üzem helyén pedig nem szerepel a HK Yin Pai International, ami állítólag ide van bejegyezve. Utánanézve a cégnek, amit kizárólag a csomagban lévő tartalomból tudtam meg, kiderült, hogy nagy nemzetközi átverő cég Hong-Kong központtal, de Nagy Britanniától Oroszországig vannak lerakatai, raktárai, így Magyarországon is valahol

- olvasható a bejegyzésben. 

Ez azonban nem minden, egy világmárka nevével is visszaélt valaki. A Jo Malone minden évben piacra dob egy 350 font értékű adventi naptárát, amelyet csalók most mindössze 30 fontért reklámoztak. Tehát forintra átváltva egy majdnem 150 ezeres terméket mindössze 13 ezer forintért árusítottak. Aggodalomra ad okot, hogy ezeknek a hirdetéseknek egy része veszélyes webhelyekre vezet, amelyek ellophatják személyes adatainkat. 

Ha rákattintunk a hirdetésre, egy hosszú termékleírást tartalmazó webhelyre kerülünk át és egy fizetőoldal is megjelenik a képernyőn, ahol a vásárló nevét, címát, e-mail címét, telefonszámát és kártyaadatait kérik. Az átverő oldalakon egy visszaszámláló is található, ahol azt mutatják, persze teljesen kitalált módon, hogy még mennyi termék van raktáron. 

A Facebook megerősítette a Daily Mailnek, hogy eltávolították ezeket a hirdetéseket, de felhívják a figyelmet arra, hogy hasonló csalásokra érdemes nagyon odafigyelni. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás