promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ijesztően könnyen átvehetik a Facebook profilod felett az uralmat, szinte mindenki veszélyben van
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A csalók arra pályáznak, hogy megszerezzék a Facebook profilodat, de ha figyelsz erre, akkor nem leszel áldozat.

Sajnos a mai korban a digitális világban is veszélyben vagyunk, és bizony ki se kell tennünk a lábunkat a lakásból, hogy valamelyik csaló, vagy éppen hacker átverjen minket, bejusson a gépünkbe, telefonunkba. A legrosszabb persze az, amikor a bankkártyánkat akarják megcsapolni. Sajnos jelenleg is tengernyien dőlnek be az új trükköknek, pedig valóban csak óvatosnak kell lenni, na meg ugyanúgy, mint a kinti világban, gyanakvónak.

Mindig igyekszünk felhívni a figyelmet a legfontosabb alapszabályra, hogy egy cég, áruházlánc, de a még a saját pénzintézetünk sem fogja elkérni a bankkártyánk adatait SMS-ben, elektronikus levélben, vagy telefonon keresztül. Ha vásárolunk, és megadjuk a bankkártyánk hátoldalán megtalálható CVV/CVC kódot, akkor is ellenőrizzük, hogy megbízható oldalon járunk-e. Ugyebár vannak olyan hackerek, akik egy az egyben képesek lemásolni egy oldal kinézetét, de az URL cím mindig le tudja őket buktatni.

A Facebook a világ legnépszerűbb közösségi média platformja, amely jelenleg is több milliárd aktív felhasználóval rendelkezik. Sajnos pont ezért szeretnek itt is garázdálkodni a csalók, valamint a hackerek.

Az internetes bűnözők a legkülönfélébb módszerekkel próbálják kihasználni a felhasználókat, megszerezni a személyes adataikat, pénzt kicsalni belőlük, vagy akár átvenni az irányítást a profiljuk felett. Ne feledjük, hogy itt is él a szabály, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az átverés. Például biztosak lehetünk, hogy nem fogunk iPhone telefont kapni 700 forintért, amikor ennyiért még egy tokot sem lehet venni.

Az új fajta Facebook átveréssel most a csalók az egész profilunk felett átvehetik az irányítást. A feltehetően vietnámi hackercsoport főleg az üzleti Facebook-oldalakat veszi célba, de gyakorlatilag mindenki veszélyben van.

A csalók küldenek egy üzenetet Facebookon, amiben megpróbálják rávenni a gyanútlan felhasználókat, hogy nyissanak meg egy RAR, vagy ZIP-fájlt. Ha ezt megtesszük, akkor a malware elkezd elszabadulni. Ez megszerzi a jelszavakat, sütiket, törli az adatokat, majd a csalók már át is veszik az irányítást a profilunk felett.

Az üzleti fiókok fokozott veszélyben vannak, amiket ha sikerül megszerezniük a hackereknek, az óriási érvágás lehet egy-egy cégnek. Azonban akár üzleti, akár magánszemélyként használjuk a Facebookot, sose töltsünk le semmilyen mellékletet, amiről nem tudjuk biztosan, mi az.

Amikor egy barátunk küld egy linket Facebookon, vagy Messengerben, akkor is inkább kérdezzünk rá, egészen biztosan ő küldte-e, nehogy valamilyen vírus legyen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás