promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durva átverés terjed az eMAG nevével, a csalók speciális módszerrel akarnak lehúzni
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az eMAG biztosan nem adna fel ilyen hirdetést Facebookon, de mégis rengetegen bedőlnek neki.

Sajnos a mai korban a digitális világban is veszélyben vagyunk, és bizony ki se kell tennünk a lábunkat a lakásból, hogy valamelyik csaló, vagy éppen hacker megcsapolja a bankszámlánkat. Az internetes bűnözők Magyarországon is a legkülönfélébb módszereket alkalmazzák, hogy megszerezzék az adatainkat.

Azt hihetnénk, hogy csak az idősebb korosztály van veszélyben, akik nem annyira tapasztaltak az internet világában, de ez sajnos nincs így. A fiatalabbak is be tudnak dőlni a trükköknek, amik olykor abszolút hatásosak.

Ha interneten keresztül vásárolunk, akkor is muszáj meggyőződnünk arról, hogy biztonságos oldalon járunk-e. Egy áruházlánc, valamilyen cég, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, e-mailen, vagy éppen telefonon keresztül.

Ne feledjük, hogy az azonosításnál az ügyintéző kizárólag az ügyfél nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét kérdezi meg. Ha ezt az aranyszabályt megjegyezzük, akkor már telefonon sem fognak tudni több információt kihúzni belőlünk a csalók.

Az internetes bűnözők azonban tudják mire vágynak az emberek: valamihez hozzájutni ingyen, vagy esetleg őrülten olcsón. Ne feledjük, ha valami interneten túl szép, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az.

Most az eMAG egyik hamis oldala hirdetett meg egy átverős akciót. A posztban azt ajánlják, hogy most beszerezhetünk egy ⁠iP⁠h⁠on⁠e⁠ 1⁠4⁠ P⁠r⁠o ⁠M⁠ax készüléket mindössze 699 forintért. Azzal is igyekeznek minket bíztatni, hogy nagyon kevés promóciós telefon maradt.

Volt olyan poszt, amiben még azt is írták, hogy az iPhone így szeretne terjeszkedni most Európában, hogy kicsit fenékbe billentsék a Samsungot. Igazából ezzel még nem is lovagoltak volna meg rossz témát, de 699 forintért sok helyen 1 kg kenyeret sem kapunk, hogy hogy iPhone telefont.

Ahogy látni lehet, az oldal neve eleve az, hogy EMAG Hungary, míg az eMAG hivatalos oldalának a neve az, hogy eMAG Magyarország, ráadásul utóbbi neve mellett látható is Facebookon a kis kék pipa. Ez azt jelenti, hogy a Facebook megerősítette a profil hitelességét.

Ha csalást észlelünk Magyarországon, azt nem árt jelezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek, az adott Facebook oldalt pedig jelenteni. Azonban ha már megtörtént a baj, és esetleg bankkártya adatokat adtunk ki, akkor azonnal értesítsük a pénzintézetünket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás