promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Semmiképpen se rendelj erről az internetes oldalról, vagy különben már ki is adtad a bankkártya-adataidat a csalóknak
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az egyik olvasónk belefutott az átverésbe, de a Raiffeisen Bank azonnal lépett, viszont az oldal még jelenleg is aktív.

Sajnos a mai korban a digitális világban is veszélyben vagyunk, és bizony ki se kell tennünk a lábunkat a lakásból, hogy valamelyik csaló, vagy éppen hacker megcsapolja a bankkártyánkat. Az internetes bűnözők Magyarországon is a legkülönfélébb módszereket alkalmazzák, hogy megszerezzék az adatainkat.

A telefonos átverések is állandóan változnak, a bankok pedig felhívják a figyelmet arra, hogy ha fel is keresik az ügyfelet, akkor a hívások során bankkártya-adatokat és internetbanki belépési azonosítókat sosem kérnek el. Ne feledjük, hogy az azonosításnál az ügyintéző kizárólag az ügyfél nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét kérdezi meg.

Ha interneten keresztül vásárolunk, akkor is muszáj meggyőződnünk arról, hogy biztonságos oldalon járunk-e. Egy áruházlánc, valamilyen cég, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, e-mailen, vagy éppen telefonon keresztül.

Nem újdonság, hogy a csalók egy teljes weboldalt építenek fel amiatt, hogy kicsalják az ügyfelek adatait, ráadásul igazán profin teszik ezt. Az egyik olvasónk például cipőt szeretett volna rendelni, így tévedt fel az mbtcipők.com oldalára. Már az gyanús volt neki kicsit, hogy az akciók túlságosan is csábítóak voltak, de ellenőrizte, hogy biztonságos oldalon jár-e. A weboldal még cikkünk írásakor is elérhető volt.

„A xn--mbtcipk-7mb.com a Visual Meta GmbH által üzemeltett online bevásárlóközpont, mely ruházati termékeket, cipőket, táskákat és kiegészítőket kínál a vásárlóknak. Az oldalon számos online shop árukínálatát megtalálhatja, így Önnek nem kell a webshopok oldalait egyenként végigböngésznie, ha egy terméket keres. A xn--mbtcipk-7mb.com nem foglalkozik kiskereskedelemmel és forgalmazással, hanem önálló weboldalként infrastruktúrát biztosít a webshopok termékkínálatának eléréséhez”

- áll a bemutatkozásban.

A weboldal tényleg profin van összerakva, és a vásárló ki is nézett magának egy cipőt, amit megrendelt. A honlapon nem volt utánvét lehetőség, így bankkártya adatainak a megadásával kellett kifizetni a rendelést.

Néhány pillanat múlva meg is érkezett az üzenet a Raiffeisen Banktól, hogy az illető csalás áldozatává vált, és az adatait egy adathalász oldalnak adta ki. Tehát a pénzintézet résen volt, rögtön tiltották a kártyát, mivel a csalók valószínűleg már afféle fekete listán voltak a Raiffeisen Banknál.

Tehát az áldozat szerencsésen megúszta ezt a kalandot, de érdemes tanulni ebből is. Igyekezzünk jól bevált, biztonságos oldalakon vásárolni, amik bővelkednek vásárlói értékelésekkel. Ha valami túl szép, vagyis ebben az esetben túl olcsó, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az.

Ha csalást észlelünk Magyarországon, azt nem árt jelezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek. Azonban ha már megtörtént a baj, akkor azonnal értesítsük a pénzintézetünket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás