promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Komoly veszélyre figyelmeztet az OTP Bank, de van rá megoldás
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A lakosság nem véletlenül félti csalóktól a pénzét, a bűnözők minden vásárlásnál lesben állhatnak.

Vásárlási szokásaink jelentősen átalakultak az elmúlt évtizedek során. Manapság már egyre elfogadottabb Magyarországon is az online formában történő vásárlás, hiszen nem csak kényelmesebb, de a legtöbb esetben még kedvezőbb árakkal is találkozhatunk a hagyományos bolti lehetőségekhez képest. A változásra természetesen a bűnözők is gyorsan felfigyeltek, akik minden korábbinál több és trükkösebb módszerrel próbálják kicsalni nem kellően óvatos áldozataik pénzét.

A pénzünkre mindig oda kell figyelni és szerencsére a legtöbb emberben már az is tudatosult, hogy nem csak bankjegyeink, hanem elektronikus számlánkon tárult vagyonunk is könnyen veszélybe kerülhet. Félni nem kell, de óvatosnak és körültekintőnek lenni annál inkább.

Szerencsére a hazai bankkártya használók is egyre tudatosabbak, és mint az az OTP Bank tavalyi, HVG által szemlézett felméréséből is kiderül, komolyan veszik a veszélyt. A válaszadók 81 százaléka aggódik valamilyen kiberbűnözési forma miatt, ami 17 százalékkal magasabb, mint a közlekedési balesettől való félelem mértéke.

Sajnos a félelem sem tudja felülírni a kényelem szeretetét. Sokan a pénzük védelméről is csak addig a pontig akarnak gondoskodni, amíg az nem jár számukra valamilyen kényelmetlenséggel, esetleg plusz munkával. Pedig egy kis odafigyelés, ha nem is életet, de a pénzünket megmentheti. A varázsszó a többlépcsős azonosítás.

Ezt az OTP Bank szerint nagyon könnyen és gyorsan, néhány lépésben beállíthatjuk, viszont nagyban hozzájárul, hogy online vásárlásaink során se kerülhessen veszélybe a számlánkon levő pénz.

Elsőként az internetes biztonsági kód szolgáltatást kell beállítanunk. Ez lényegében egy egyedi kód, amelyet a bank küld meg SMS-ben az ügyfél mobiltelefonjára vásárláskor. Ezt kövesse a Telekód módosítása. Ez egy három számjegyből álló kód, ami alapesetben a kártya mögött álló számlánk utolsó három számjegye. A kártyánkat akkor tudjuk internetes vásárláshoz is használni, ha ezt megváltoztatjuk. Innentől kezdve az online vásárlások során a fizetés jóváhagyásához az internetes biztonsági kód mellett a Telekódot is meg kell adnunk.

A harmadik lehetőség pénzünk biztonságának megteremtéséhez a vásárlási limit beállítása. Ennek az a lényege, hogy csupán akkora összeget lehet egyszerre lehívni kártyánkról, amit előzőleg beállítottunk.

Néhány lépés csupán, de komoly izgalomtól és veszélytől kímélhetjük meg magunkat. Ne hagyjuk, hogy nehezen és fáradtsággal megkeresett pénzünk csalók kezébe kerüljön.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás