promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az OTP Bankban tényleg biztonságban van a pénzünk? A bankcsődök lavinát és pánikot indítottak be mindenhol
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon is elkezdtek kicsit félni az emberek, hogy biztonságban van-e a pénzük a hazai bankokban.

Még azok is felkapták a fejüket a Silicon Valley Bank (SVB) kaliforniai pénzintézet csődjére, akiket annyira nem érdekelnek a gazdasági hírek a nagyvilágban. A bank híres volt arról, hogy modern módon startup vállalatoknak nyújtott hitelt. Mikor híre ment, hogy az SVB bajban van, gyakorlatilag elég hamar működésképtelenné vált. Az Egyesült Államok kormánya gyorsan erejét akarta venni a pániknak, és jelezték, hogy betétvédelmi összeg fölött is kifizetnek minden betétest.

A Credit Suisse bank 167 éves, ami eddig minden háborút és válságos időszakot túlélt. A pénzintézet össze is omlott volna, ha nem fogadja el a svájci kormány tanácsát, ami az volt, hogy a Credit Suisse-t vásárolja fel a nagy konkurenciája, a UBS bank. A pánikhangulat csökkent, de a dolgozók számíthatnak súlyos leépítésekre.

Sokan teszik fel a kérdést, hogy újra átélhetjük-e a 2008-as totális összeomlást. Erre az egyik szakértő igyekezett is választ adni.

„A hazai közönség egy évvel ezelőtt a Sberbank kapcsán megérezhette, hogy milyen az, ha hirtelen eltűnik a bankunk. Ma senki nem szeretné ezt a bizonytalanság érzést. (…) Ha egy bank bedől, az általános bizalmatlanságot kelt. Ezért nagyon fontos, hogy most ebben az esetben az amerikai kormány is gyorsan és határozottan lépett, és a svájciak is. Azt gondolom, hogy ez nem fog eszkalálódni most már egy olyan irányba, amit átéltünk 2008-ban”

- nyilatkozta az ATV-nek Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde volt elnöke.

A szakértő hozzátette, hogy semmiképpen sem szabad ezt a mostani dolgot a 2008-ashoz hasonlítani, mivel még a Credit Suisse is jó állapotban van, ami a tőkepozícióját illeti.

Természetesen a magyarországi bankokban, így az OTP Bankban is biztonságban van a pénzünk. Ahogyan az OTP Bank nyilatkozta is a Világgazdaságnak, a magyar pénzintézetnek nincs kitettsége a csődöt jelentett bankok felé, és a Magyar Nemzeti Bank is megerősítette, hogy az amerikai bankok csődjének nincs közvetlen hatása a magyar bankrendszerre.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) minden banki ügyfél részére garantálja, hogy bankcsőd esetén 100 ezer euró értékig (ez most 39 millió forint) a banknál elhelyezett pénze kifizetésre kerül.

Természetesen Magyarország egyik legnagyobb bankja, az OTP működése is stabil. Aki persze nagyobb megtakarítással rendelkezik, annak okosabb dolog több megbízható pénzintézetnél tartania a pénzét.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás