promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szívszorító hírek érkeztek Izraelből, ez a karácsonyt is érinti
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Komoly döntésre szánta el magát az izraeli város, reménykedtek, hogy nem kell így történnie.

Az izraeli háború és a palesztin konfliktus mindenre rányomta bélyegét, ehhez kétség sem fér. Bár a világ nyugati része egyre kevésbé vallásos, Jézus Krisztus születésének történetét az európai, keresztény kultúrkörben szinte mindenki ismeri. Az üstökös, ami a Királyok Királyának születését jelzi, a 3 mágus, akik ajándékot vittek a Megváltónak, a történet jól ismert elemei, akár csak Betlehem, a születés városa.
Betlehem városa ma is lakott terület, ugyanott található mint egykor, Jézus Krisztus születésénél, csak azóta már nem a Római Birodalom fennhatósága alatt, hanem a modern Izrael területén, a ciszjordániai övezetben, Jeruzsálemtől mintegy 10 km-re, déli irányban.
Betlehem egyébként héberül egy értelmes, összetett szó, a "ház" jelentésű héber "bájit" (בַּיִת) és a "kenyér" jelentésű "lechem" (לחם) szóból áll: jelentése a "kenyér háza".

A keresztény vallás ekkora spirituális jelentőségű városa közel sem szerepel annyit a hírekben, mint például a Vatikán: az intézményesedett kereszténység Róma központtal bontakozott ki, Betlehem, a születés városa sosem volt például bíborosi központ.
Ennek ellenére azért természetesen van keresztény infrastruktúra a városban, méghozzá a világ egyik legrégebben működő temploma, a 326-ban Makariosz püspök által építtetett Születés Temploma, amely körül örmény, görög- és római katolikus kolostor is található.

Minden évben karácsonykor ünneplik a városban a Megváltó születését a nyugati világban megszokott díszítő-elemekkel (óriási karácsonyfa, fényfüzérek, tűzijáték) - idén azonban a helyi felekezetek úgy döntöttek, hogy nem szerveznek külön ünnepséget, tiltakozva a gázai övezetben zajló háború ellen.
Ez természetesen nem a karácsony "elmaradását" jelenti, hanem azt, hogy az egyházak csak vallási eseményeket (misék és istentiszteletek) rendeznek, világi ünnepségeket nem. Bízzunk benne, hogy a harcoló felek nem sokára békét kötnek egymással, és a Betlehemi fények minden eddiginél fényesebben ragyoghatnak majd.

A híradást, melyben a döntésről tájékoztatnak ide kattintva tekinthető meg:

A rettenetes izraeli-palesztin konfliktus előtt még így teltek az ünnepek a messzép városban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás