promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ebben a külföldi városban mindenhol csak magyar beszédet hallani: karácsonyi csoda vagy hogyan lehetséges ez?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hirtelen azt vettem észre, hogy mindenki magyarul beszél körülöttem.

A karácsonyi időszak sok embernek az egyik kedvence az évben és ennek elmaradhatatlan része az ünnepi tematikára épülő vásárok. Nem is kell messzire mennünk hozzá, hiszen a Bazilika előtt és a Vörösmarty téren is minden évben megcsodálhatjuk a mesébe illő adventi látványosságot. Bár az ottani árképzés sok emberben ellenérzést kelt, az elvitathatatlan, hogy csodálatos hangulata van és titkon mindenki várja, hogy megnyissa kapuit, mert valahogy kimondatlanul is azzal kezdődik el az ünnepi szezon.

Balgaság lenne azt gondolni, hogy csak nálunk rendeznek ekkora csinnadrattát az ünnepekre: a karácsonyi vásárok egész Európa szerte jelen vannak, a fővárosoktól kezdve a néhány ezer lélekszámú városkákig. Ilyenkor rengeteg szolgáltató kínál nagyon kedvező árú utakat a környékbeli országokba, sokan látogatnak ilyenkor Ausztriába, ahol a bécsi vásár világhírű, Zágrábba, ami hosszú éveken keresztül Európa legszebb karácsonyi mulatságaként volt számon tartva, de Lengyelország sem marad el sokkal az előző két országtól.

Én a hétvégén Bécsbe látogattam el és fantasztikus élményekkel tértem haza. Buszos út volt, nagyjából 50 ember, teljes létszámmal indultunk el egy igen korai, hajnali időpontban (5:30 - fujjj)

Útközben megálltunk egy Csokoládémúzeumnál, aminek annyi a különlegessége, hogy ennyire pici helyen, ennyi embert sorban állni még nem láttam, viccen kívül egy kisbolt méretű helyre egy órát hagyott az idegenvezető és a kezdeti szkepticizmusom ellenére ez még kevés is volt, mert a buszról többen fél órás késéssel értek vissza a boltocskából. Ezután egy pláza következett és végső állomásként megérkeztünk Bécsbe, a valóban Nagybetűs vásárra.

Arról, hogy mennyi mindent lehet kapni, nagyjából 10 cikket lehetne írni, azonban egy dolog rögtön szemet, vagy inkább fület szúrt: hiába az idegen ország, gyakorlatilag a villamostól kezdve a metrón át, a vásárról már nem is beszélve csak magyar szót hallottam, ha az ember nem tudná, hogy elutazott, Budapesten érezné magát, de még ott is több a külföldi. Így plusz megható volt az, hogy rengeteg emberrel tudsz váltani néhány kedves szót, együtt tudsz csodálkozni a honfitársaiddal a tájra, de hozzá kell tenni: a helyiek is nagyon kedvesek. Mindenkinek ajánlom, arra azonban érdemes figyelni, hogy minél közelebb a karácsony, annál nagyobb a tömeg, így érdemes hétköznap menni, akár autóval, vagy vonattal.

Bár a hangulat és a díszlet leírhatatlan, itt egy videó arról, hogy nagy vonalakban mire is számítson az, aki úgy dönt, hogy megnézné a vásárt. Arra viszont tényleg figyeljetek, hogy ne beszéljetek ki senkit jó magyarok módjára, mert nagy eséllyel érteni fogja amit mondasz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás