promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mennyivel dobja meg a villanyszámlát a karácsonyi világítás? Kiszámoltuk, és ledöbbentünk
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kiszámoltuk, mennyire durva villanyszámlát kapunk, ha karácsonyi fényekkel kidekoráljuk a házat.

Itt a december, most már mindenki elkezdheti feldíszíteni a lakását és a házát, szebbnél szebb karácsonyi fényekkel és dekorációkkal csinosíthatja az otthonát, de persze nem mindegy, milyen világítást helyezünk fel akár a nappaliba, az erkélyre, a teraszra, vagy magára a házra.

Mikor minden ennyire drága, nyilván sokaknak nem mindegy, hogy mennyit is fogyasztanak ezek a karácsonyi fényfüzérek, mert senki sem szeretne kellemetlen meglepetéseket, mikor megérkezik a villanyszámla. Ez az úgynevezett rezsifrász, ami arról szól, hogy az emberek egy része mindig számon tartja mind a víz-, a gáz-, és az áramfogyasztását, és kiszámolják, hogy mennyire férnek bele a rezsicsökkentett keretbe - vagy mennyivel lépik azt túl.

Ez a rezsifrász sokaknál az ünnepi időszakban is kitart, de vannak, akik úgy vannak vele, hogy karácsonykor megengedhetik maguknak, hogy egy kicsit többet költsenek a rezsire, csak legyen szép az otthonuk. Kétségkívül ha szép fényekkel van tele a ház és a lakás, már az is hozzájárul a melegérzethez - ez persze csak akkor érvényes, ha melegfehér fényeink vannak.

De vajon mekkora lesz a villanyszámla, ha az ünnepi időszakban működnek a karácsonyi fények?

A Promotions újságírója a saját házuk alapján kiszámolta az árakat, de még mielőtt ezt megmutatnánk, lássuk, hogy átlagosan mire kell számítani a dekorációs fényfüzéreknél.

Azt nyilván mindenki maga tudja, hogy mennyit hagyja bekapcsolva ezeket a fényeket, de általában az emberek vagy sötétedéskor bekapcsolják, és másnap reggel kikapcsolják, vagy beállítják a 6 órás időzítőjét a dekorációs elemnek. Mivel december 1-je és január 6-a között 37 nap van, ezért felfelé kerekítettünk; tehát 40 nappal számoltunk mindent. Az is fontos, hogy a hagyományos izzók többet fogyasztanak, mint a LED-es fények; ezért külön vettük a kettőt.


Mennyit fogyasztanak átlagosan a hagyományos izzók?

Ezek az izzók darabonként 3 Wattot fogyasztanak óránként. Manapság egy átlagos, karácsonyfára való fényfüzér 100-200 izzóból áll, tehát 300-600 Wattnyi teljesítménnyel kell számolni. Ez óránként 0,3-0,6 kWh fogyasztást jelent. Ha ezt felszorozzuk mondjuk a napi 6 órás üzemidővel, majd ezt kivetítjük a 40 napos ünnepi időszakra, akkor ezek az eredmények jönnek ki:

- 3 Wattos izzónál (ha 100-as fényfüzérünk van) 72 kWh lesz az áramfogyasztásunk - ez rezsicsökkentett áron 2592 forintra, piaci áron számítva 5047 forintra jön ki;

- 3 Wattos izzónál (ha 200-as fényfüzérünk van) 144 kWh lesz a fogyasztásunk - ez rezsicsökkentett áron 5184 forintra, piaci áron számolva 10.094 forintra jön ki.

Mennyit fogyasztanak átlagosan a LED-es füzérek?

Egy LED nagyjából 0.05-0,07 Wattot fogyaszt; ha mondjuk ugyanúgy 100-as, illetve 200-as fényfüzérrel számolunk, akkor 5-7, illetve 10-14 Wattot fogyasztanak óránként. Magyarán óránként legfeljebb 0,007-0,014 kWh áramot fogyaszt. Most ugyanúgy nézzük ezt meg a napi 6 órás üzemidővel, kivetítve a 40 napos ünnepi időszakra:

- 0,07 Wattos LED esetében (ha 100-as füzérünk van) 1,68 kWh lesz a fogyasztásunk - ez rezsicsökkentett áron 60,48 forintra, piaci áron számítva közel 118 forintra jön ki;

- 0,07 Wattos LED-nél (ha 200-as a fényfüzér) 3,36 kWh lesz a fogyasztás - rezsicsökkentett áron ez majdnem 121 forintra, piaci áron majdnem 236 forintra jön ki.

Nyilván ez csak a karácsonyfához használt fényfüzér, most tegyük fel, hogy felrakunk a házra egy 20 méteres fénydekorációt is, amin általában 600-800 LED van. Ha utóbbival számoljuk, akkor 13,44 kWh lesz a fogasztás: rezsicsökkentett áron 483,84 forintba, piaci áron 942 forintra jön ki.

Most pedig jöjjön a Promotions újságírójának számítása. Elöljáróban el kell mondani, hogy egy olyan munkatársunkról van szó, aki imádja a karácsonyt, és akinek fontos, hogy szépen, ízlésesen legyen feldíszítve a házuk. Most megkértük, számítsa ki, hogy nekik mennyivel lesz magasabb a villanyszámla, ha ugyanúgy napi 6 órás üzemidővel, és a 40 napos ünnepi időszakkal számol.

- 20 méteres kültéri jégcsap fényfüggöny 600 LED: rezsicsökkentett áron 259 forint, piaci áron 504 forint;

- 11,5 méteres LED fényfüzér: rezsicsökkentett áron majdnem 104 forint, piaci áron durván 202 forint;

 20 méteres karácsonyfafüzér 200 LED-del (1 LED 0,06 Wattos fogyasztással): rezsicsökkentett áron majdnem 104 forint, piacon áron közel 202 forint.

Tehát munkatársunk ünnepi világítása összesen legfeljebb 908 forinttal fogja megdobni a villanyszámlát (ez az összeg a tavalyi fogyasztásuk alapján, piaci áron lett kiszámolva); a többi fényes dekorációjuk vagy napelemmel vagy elemmel működik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás