promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Katalin-nap: a szombati időjárásból kiderülhet fehér karácsonyunk lesz-e idén
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mai napon sok minden eldől, fény derülhet a népi hiedelem szerint, hogy milyen időnk lesz karácsonykor. 

A népi hiedelem szerint Katalin napja, vagyis november 25. egy meghatározó nap, a mondás szerint ugyanis "ha Katalin locsog, karácsony kopog", és fordítva, "ha Katalin kopog, karácsony locsog".

De mit is jelent mindez?

Csupán arra utal, hogyha a mai napon fagy, vagyis Katalin kopog, akkor szinte biztos, hogy nem lesz fehér karácsonyunk, esni fog az eső. Ha mindez fordítva következik be és Katalin locsog, akkor pedig van esélyünk arra, hogy az évben lehulljon a hó december 24-én vagy 25-én. 

Az előrejelzés pontosságát a szakértők is megvizsgálták és arra jutottak, hogy  az ország északi részén  70%-ban, de a délebbi területeken is valamivel több mint 60%-ban igazolódik a megfigyelés. A Katalin-nap környéki enyhe időszakot hideg, fagyos karácsonyi periódus követi, és ugyanez fordítva is igaz. November 25-én egyértelműen nem hideg periódusban vagyunk, az átlagosnál tartósan enyhébb az idő, így ez alapján fagyos ünnepekre számíthatunk. 

Honnan ered a népi hiedelem?

Alexandriai Szent Katalin vértanú, aki a diákok, tudósok, egyetemek, fuvarosok, bognárok, kerékgyártók, molnárok fazekasok, szövőlányok, bányászok és középkori céheink védőszentje. Tűztől, árvíztől, boszorkányságtól óv meg, valamint az árvizet és az elemésztő tüzet is távol tartja testünktől és hajlékunktól egyaránt. Elűzi tőlünk a szorongást okozó gonosz lelket. A hagyományok szerint ez a nap, az újborral kezdődő kisfarsang utolsó napja, amikor is országszerte Katalin-bálokat rendeztek. Ezután sem bál, sem lakodalom nem esett karácsonyig.

Miért fontos annyira a fehér karácsony? 

Ha karácsony, akkor hóesés, szánkózás, hóember építése. Legutóbb 2012-ben volt benne részünk és azóta is álmodozunk róla. Leginkább a filmek vannak ránk nagy hatással emiatt kesergünk minden évben a havas táj miatt. Például a Karácsonyi ének is meghatározó sokak számára, de az új Netflixes filmekben sincs soha karácsony hó nélkül. A szakértők azt már tudományosan meghatározták, hogy az ezredforduló után a decemberek második felében sokkal kevesebb hó esik, mint azelőtt. De aki, azt hinné, hogy régen mindig nagy hó volt, az téved, ugyanis az 1970-es években sokszor maradtak fehér karácsony nélkül az emberek. 

Forrás: szekesfehervar.hu.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás