promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez lehet a titka a karácsonyi vásár 7000 forintos töltött káposztájának? Utánajártunk mi kerülhet ennyibe egy tál melegételen
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Zúgolódnak a kispénzű magyarok, világi rablásnak tartják a túlárazott töltött káposztát.

Nem szokatlan dolog az, hogy a karácsonyi készülődéssel együtt jár a(z egyébként Európa szerte híres) fényűző karácsonyi vásár, melynek már a gondolata, látványa, illata, hangja ünnepi érzéssel tölti el a szívünket. Azonban ugyanennyire sztenderd az árak miatt háborgó jó polgárok megjelenése is, ami természetesen idén is elmaradhatatlan volt.

A szokásos Mé' kerül ennyibe otthon a negyedéből megfőzöm a falunak típusú hozzászólások mellett, amely egyébként nagyon jellemző ránk, kicsit menjünk mélyebbre idén az árak tengerében. A fenti kommentekről egy kis kitérő: főváros lévén egészen sokféle vendéglátóipari egység megfér nálunk és kulináris különlegességek tekintetében igencsak élen járunk. Nem ritka a Michelin-csillagos, vagy Michelin Guide által ajánlott étterem sem, ahová nyilván nem a hó végén az utolsó kettő ezer forintodból térsz be enni, de azzal sincs baj, ha soha nem akarsz ennyit fizetni egy ételért.

Azzal viszont már annál nagyobb gond van, ha úgy érzed, hogy az étterem színvonalát ehhez hasonló kommentekkel szeretnéd rombolni:

Nálunk a pályaudvaron a Géza bá'nál 1500 a fasírtos zsemle, kétszerre eszem meg akkor, mit akartok azzal a légypiszokkal?

De ott van a klasszikusnak számító, örök aduász, amivel minden vita megnyerhető, témától függetlenül:

Ki kellene mennetek kapálni, akkor megtudnátok, hogy amit a tányérra kentek semmire sem elég. Odaraknátok egy igazi férfiember elé, nem raknátok zsebre amit kaptok.

Na de visszakanyarodva: cikkünk főszerepében a töltött káposzta lesz, melynek adagját a karácsonyi vásáron 7000 Forintért mérik. Én általában úgy vagyok vele, hogyha valahova elmegyek enni, akkor nem háborgok azon, hogy mi mennyibe kerül, illetve nem kötelező ugye vásárolni, lehet csak nézelődni és élvezni a hangulatot is, de ez az ár már nekem is megütötte a szememet. Lévén, hogy tudok főzni, illetve a töltött káposzta receptjével is tisztában vagyok, sehogyan sem állt össze a fejemben, hogy mégis miért kérnek el ennyi pénzt.

A töltött káposzta klasszikus magyar ételnek számít, amely török hatásra terjedt el hazánkban, de elődjét már a korai időkben is főzték kis hazánk országhatárain belül.

Az alapnak számító fűszerek és zsír, vagy olaj mellett hagymára lesz szükségünk (nem drága), egész és szálas savanyúkáposztára (nem drága), rizsre (nem drága) és darált sertéshúsra (nem olcsó, de nem is kiemelkedően drága). Egyébként ez pont az az étel, amiből nagyon egyszerű nagy mennyiséget lefőzni, illetve az sem probléma, ha nem fogy el egyben az egész ,mert minél többet áll, annál finomabb lesz. Mi indokolja akkor tehát a 7000 forintot?

Itt egy korábbi összeállítást nézhettek meg a gyönyörű budapesti karácsonyi vásárról, ez a látvány pedig még a magas árakért is kárpótol:

Természetesen ott vannak a fenntartási költségek és a munkadíj, a helypénz, de alapanyagok tekintetében nem jön ki sehogy sem a matek. A poén kedvéért utánaszámoltunk, hogy milyen hússal kellene dolgozniuk, hogy ez az ár reális legyen. Ha mindenképp maradunk a sertéshúsnál, akkor esetleg szűzérmével feljebb lehetne tornászni az alapanyagköltséget, de még úgy is necces lenne az összeg. Kanyarodjunk hát a marha irányába, aminek rengeteg nemes testrésze van, valamint olyan fajtái, melynek a kilós árát leírva azt hinnénk, hogy egy lakást kínálnak kiadásra.

Ha például bélszínből készítenénk el a töltött káposztát, akkor már nem tűnne olyan elrugaszkodottnak a 7 mátyás, viszont ez valószínűleg valamilyen elit étterem falai közé való fúzió, amit egyébként szívesen megkóstolnék egyszer. Sima darált marhából bár drágább mint sertésből, még mindig egészen kellemes áron meg lehet úszni a főzést. Nem úgy, ha a a világ legdrágább marhahúsának számító Wagyu steaket vennénk alapul, ha ebből akarnának egy kondér ételt főzni, akkor még egy nullát simán hozzá lehetne dobni az árhoz, még az is reális lenne.

Esetleg vadhúsból is elkészíthetnék: egy minőségi szarvas, nyúl, vagy vaddisznó hús szintén kiadhatná ezt a végösszeget, amellett, hogy ez is érdekes kompozíciót alkotna és teljesen újra gondolná ezt a több évszázados fogást.

Érdekesség, hogy mi kipróbáltuk már csirkéből és pulykából, teljesen működik a dolog, de autentikusnak korántsem merném nevezni, viszont kifejezetten pénztárca és koleszterin kímélő alternatíva.

Lényeg a lényeg: semmi oka nincs annak, hogy ennyiért adják. Valószínűleg finom, meleg, jólesik, így ennek fényében gondold át azt, hogy neked megéri-e megvenni a vásáron ezt a fogást.

Ha pedig úgy döntöttél, hogy te ennyit biztosan nem költesz erre az ételre és inkább megcsinálod otthon, akkor ebben a videóban rögtön háromféle megközelítést is találsz erre a közkedvelt finomságra:

Ha pedig még kell egy kis gondolkodási idő, akkor előtte vegyetek egy kevésbé túlárazott forralt bort, az majd vigaszt nyújt a pénztárca könnyítése után.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás