promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bajban a Sztárbox: a döntő előtt kicsinálhatják az RTL műsorát
Borítókép:  rtl.hu
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Most komoly bajban van az RTL a Sztárbox miatt.

De nem is csak a Sztárbox miatt, hiszen a Médiatanács a Reggeli egyik közelmúltbeli adásában látottak miatt is eljárást indított az RTL Magyarország ellen. Bár jelenleg a magyar televíziózás legnézettebb műsora - még a TV2 zászlós hajóját, a Sztárban sztár leszek-et is kiütötte -, de a Médiatanács több szempontból problémásnak találta a produkciót.

Nevezetesen a november 5-én sugárzott élő adás miatt indítottak eljárást. A Médiatanács felhívta a figyelmet arra, hogy a műsorban ismert médiaszereplők és celebek szerepelnek és vívnak ökölvívó mérkőzéseket egymással, de ezek a szereplők nem profi sportolók; tehát a Sztárbox nem minősül sportműsornak. Éppen ezért a Médiatanács úgy gondolja, hogy az erőszakos tartalom propagálása, reflexió nélküli bemutatása veszélyeket hordozhat a gyermekkorú nézőkre.

„A Médiatanács döntése szerint megalapozottan feltételezhető, hogy az erőszakos jelenetek bemutatása, valamint a műsorszám időnként obszcén, trágár nyelvezete miatt a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta”

- olvasható a NMHH közleményben; itt egyébként egyértelműen arra utaltak, amikor Istenes Bence és ifj. Schobert Norbert mérkőzése közben Fluor Tomi azt üvöltötte, hogy

„mindent megb*szunk”.


A Médiatanács hozzátette, hogy nagy különbség van a profi ökölvívás közvetítése és a Sztárbox tartalma között: amíg a sportolók képzettek, és a sporttevékenység a szabályok betartásával, védőfelszerelések alkalmazása mellett biztonságos, a résztvevők pedig pontosan tisztában vannak e szabályokkal, addig a Sztárbox lényegében az erőszak szabad áradásának engedett teret.

A Médiatanács hangsúlyozta, hogy az RTL műsorában csak közvetítő közegként használják a bokszot, mégpedig hatásvadász módon. Most induló eljárásukban azt fogják megvizsgálni, hogy az RTL jó korhatárbesorolással adta-e le a Sztárbox november 5-ei adását.

A csatorna viszont nem ússza meg ennyivel: felelniük kell azért is, ami a Reggeli-ben történt október 25-én. A stúdióban fogadták aznap a friss magyar állampolgárságot szerzett Fekete Pákót, akit aztán sikerült kellemetlen, megalázó helyzetbe hoznia a műsorvezetőknek.

A Médiatanács szerint Szabados Ágiék először gúnyolódtak Fekete Pákóval, aztán azt firtatták, miért tartott olyan sokáig megszereznie az állampolgárságot, majd tesztelték is a tudását.

„Mindezt azzal a céllal tették, hogy felhívják a figyelmet az interjú alany Magyarországgal, illetve a magyar kultúrával kapcsolatos ismereteinek hiányosságaira, gúnyolódás tárgyává téve, megalázó helyzetbe hozva őt. Önmagában az a körülmény, hogy valaki önkéntes döntése alapján válik egy műsorszám szereplőjévé, még nem jelenti azt, hogy az emberi méltóság normáit vele szemben nem kellene betartani”

- írta a Médiatanács, akik az emberi méltóság vélelmezett megsértése miatt indított eljárást.

Hogy miért tartja megalázónak a Médiatanácsa a Fekete Pákóval készült beszélgetést, az alábbi videóból kiderül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás