promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a tűpontos dátum: ekkor vehetik fel velünk a kapcsolatot idegen civilizációk és meg is magyarázzák miért ekkor fog történni
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tudósok egy csoportja számolta ki, ekkor lesz esedékes a nagy találkozás.

A földönkívüli élet lehetősége a modern emberiséget egyik legjobban foglalkoztató témakör. Hollywood mindent megtett a téma felfuttatásáért, E.T-től, a földönkívülitől a Függetlenség Napja földi civilizációnkat végveszélybe sodró űrlényeitől a tudomány-fantasztikus filozófiai igényű Kapcsolat című filmig.
A hivatalos tudomány által is egyre komolyabb elfogadottságot nyer a téma kutatása: már Enrico Fermi, a zseniális olasz fizikus, a Manhattan projekt vezetője is elméletet dolgozott ki a földönkívüli fejlett civilizációk létének megállapítására.

Akárhogy is, egy egészen biztos: értelmes, idegen civilizációval érkező lénnyel még nem sikerült kapcsolatot létesítenünk. Hogy ez azért van, mert nem vagyunk elég fejlettek, vagy azért, mert a hipotetikus idegen civilizációk nem elég fejlettek, egyelőre rejtély, amit tudósok próbálnak megfejteni.
Az Astrophysical Journey nevű magazin egyike a leginkább elismert, legszínvonalasabb csillagászi magazinoknak, ahol publikálni komoly tudomány presztízsértékkel bír. Egy frissen publikált tanulmány, melynek két szerzője Wenjie Song és He Gao, megpróbáltak elméletet felállítani az idegen fajokkal való kapcsolatteremtés esélyeire.
E szerint messze nem elég az, hogy egyáltalán kialakul valahol az értelmes élet: onnan ugyanis még hosszú az út, míg egy civilizáció el jut arra a technológiai szintre, hogy kommunikálni tudjon más bolygók értelmes fajaival.

Hogy ez mennyi időbe telik? Song és Gao szerint, amennyiben az ilyen civilizációk ritkák (indexszámot is meghatároztak: ha körülbelül 100 van az egész Tejútrendszerben), akkor mintegy 400.000 évig kell fennmaradnia egy civilizációnak, mire képes lesz bolygón kívülről jött jelet észlelni. Ha azonban gyakoriak (a szám itt 43.000), akkor 2000 év is elég lehet hozzá.
Vagyis a kutatók szerint könnyen elképzelhető, hogy az emberiség még egész egyszerűen nincs elég régóta itt ahhoz, hogy foghassuk az esetlegesen felénk küldött üzeneteket. Akárhogy is lesz, ha a jövőben esetleg sikerül kapcsolatot teremteni egy másik értelmes fajjal, az emberiség történelmének meghatározó mozzanata lesz.

Azonban már eddig is szép számmal születtek észlelések, ebben a videóban néhány nagyon gyanús és megmagyarázhatatlan esete vesznek sorra:

Forrás: iflscience.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás