promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos kellemetlenkedés a Nagy Ő adásában: más országban emiatt tömegek perelnének
Borítókép:  TV2 Play - A Nagy Ő
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez az adás a világ rengeteg országában nem kerülhetett volna képernyőre.

A Nagy Ő adásai rengeteg kellemetlen pillanatot szereztek már a nézőknek, azonban a tegnapi adásra még a súlyosan sértő kifejezést sem lenne erős használni. A jelölteknek három tájegység hölgyeinek jellegzétességeit kellett bemutatni, azonban többen nem a legsikeresebb kivitelezést választották. Azok, akik Japánt kapták eléggé sarkosan és sztereotíp módon mutatták be a szigetország lakóit.

Megjátszott nyelvtani helytelenséggel, sejpítve olvasták fel az üzenetet, minden szót rosszul, vagy egyáltalán nem ragoztak és kimonóban voltak, feltűzött hajjal, amit ők autentikus jelmeznek szántak. Nem lepődnénk meg, ha a TV2 ezután kapott volna pár nem túl barátságos hangvételű levelet, mert egy etnikum ilyesfajta jellemzése nem igazán lenne megengedhető, főműsoridőben, egy ekkora kereskedelmi csatorna képernyőjén. Egyébként Jákob Zoli is humorosnak találta a dolgot és ő is elkezdett "japánul" beszélni.

Képzeljük csak el, milyen rosszul eshet ez egy Magyarországon élő Japánnak, aki nem tehet a beszédstílusáról, hiszen a magyar köztudottan a világ egyik legnehezebb nyelve, valamint az is hozzájárul a kijetésbeli nehézségekhez, hogy teljesen más hang és betűkészlettel dolgoznak.

Bár Japánban még nem voltam, így az ottani nyelvtanról nem tudok nyilatkozni, de vegyük például az olaszokat: teljesen értelmezhetetlen számukra a mi A és E betűnt, egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a rövid magánhangzókkal, mert náluk szinte minden magánhangzót "ékezetesen" kell ejteni.

A mai világban ezek a kérdések egyébként is kifejezetten kényesnek számítanak, semmit nem rontott volna a műsor színvonalán, ha a lányokat nem népcsoportoknak, hanem mondjuk állatkáknak, gyümölcsöknek, vagy meseszereplőknek öltöztetik be, ezzel pedig a TV2 is védve lett volna a kellemetlen hozzászólásoktól.

Reméljük, hogy a TV2 tanul az esetben és a következő adásaiban mellőzi az effajta klisés húzásokat, mert a műsorhoz nem tesz hozzá, ellenben ellenérzéseket szülhet több nézőben is, a nézettség csökkenése pedig ritkán szerepel a kitűzött célok között a televíziózásban. Külföldön több műsor is belebukott már abba, hogy nem imádságos kézzel nyúlt hozzá ilyen témához, nem ritkák a tömeges feljelentések és perek sem az ilyen esetekben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás