promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Arcátlan módon hamisított élelmiszerek a polcokon: a te kosaradba is kerülhetett a kétes eredetű termékekből, így védd ki az átverést
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezekkel az élelmiszerekkel jobb vigyázni, ha nem bóvlit akarunk belőle venni.

Amikor azt mondjuk, hogy hamisítás, akkor az emberek szemében hatalmas kötegekben álló pénzek, esetleg szépen csiszolt, gyémántha hajazó üvegdarabok és az eredetire pontosan hasonlító műkincsek, esetleg kamu Iphone-ok jutnak az eszébe. Pedig szinte bármit lehet hamisítani, ami a hétköznapi ember életének fontos részét képezi, nem kivétel ezalól például az élelmiszer sem. Valószínűleg magadtól nem gondoltál még bele, hogy egy általad vásárolt ternék akár teljes megvezetés is lehet, így cikkünkben körbejárjuk, hogy pontosan mire figyelj a termékeknél, ha nem szeretnél egy olcsósított, az eredetire éppen csak hajazó ételbe vagy italba belefutni.

Értelemszerűen a legfontosabb kérdés, hogy mit tehetünk vásárlóként az ilyen helyzetek elkerülésére? Biztos megoldás nincs, azonban ennek a néhány lépésnek a betartásával igencsak lecsökken az esélye annak, hogy behúzzanak minket a csőbe:

1. Vásároljunk friss, kevésbé feldolgozott élelmiszereket, minél természetesenn állapotban jutunk hozzá, annál kevesebb anak az esélye, hogy valamilyen nem megfelelő behatás érte a terméket.

2. Részesítsük előnyben a helyi termelőket és válogassunk az ő portékáik közül.

3. Idénynek megfelelő, szezonális termékeket vásároljunk.

4. Olvassuk el alaposan az összetevős listáját és amennyiben bármilyen kételyünk merül fel, akkor értesítsük az illetékes hatóságot.

Mennyire jellemző Magyarországon ez a fajta illegális tevékenység? Más országokban ez kifejezetten súlyos probléma, de országunkban (és az EU-ban általában) kifejezetten élesszemű és alapos élelmiszerfelügyeleti szerv dolgozik, akik átfogóan képesek felismerni a problémát és tenni ellene. Ha bármelyik országban hamis élelmiszert találnak, akkor az összes érintett országot értesítik a felfedezésükről.

Országunkban a legnagyobb probléma az átcímkézés, a lejárati idő meghosszabbítása, valamint a méz, a kakaó és a libamáj hamisítás.

Szerencsére a hamis élelmiszer legtöbbször csak ízlelésbeli problémát okoz, azonban az átcímkézett termék lejárt, esetleg emberi fogyasztásra nem alkalmas összetevőket is tartalmaz, akkor okozhatnak élelmiszermérgezést, allergiás reakciót.

Globálisan a leggyakrabban hamisított élelmiszerek az alábbiak: Indiában a tej, kávé, tea és a zöldségek, jégkrém, valamint a méz feltuningolása jelenti, akár mérgező hozzávalókkal is, de sajnos Kína is élenjár ebben a tevékenységben.

Amivel még előszeretettel mókolnak az extraszűz olívaolaj, ez vezeti egyébként a hamisítási listát, mivel könnyű helyettesíteni a valóban prémium terméket. Utána következnek a halak, a méz, a gyümölcslevek és a fűszerek is.

Forrás: penzcentrum.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás