Gyomnövénynek tűnik a drága fűszer, soha többet ne vedd meg a boltban, hiszen a te kertedben is van belőle
Olvass tovább...
Eddig csak a gombáról gondoltuk azt, hogy nagy körültekintés szükséges az elkészítéséhez, azonban nemrég egy új zöldségről derültek ki potenciális veszélyek.
Cikkünk témája a cukkini, amely egy természetben is gyakran előforduló vegyületet tartalmaz, mely kis mértékben nem ártalmas. Azonban, ha ez elég nagy mennyiségben van jelen, olyan tünetekhez vezethet, mint a hányinger és a hasmenés.
Egyes híradások szerint több család számolt be arról, hogy rosszul érezték magukat, miután megették a saját termesztésű zöldségeiket.
Egy nő kórházi kezelésre szorult, miután az általa termesztett cukkini megmérgezte. A probléma a Unwins vetőmagtól származott, és az anyavállalat, a Westland azt nyilatkozta, hogy elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztette a szállítást, amíg kivizsgálja a problémát.
Olvass tovább...
Ezzel egyidőben Angliában több cukkinire is termékvisszahívást rendeltek el, tájékoztatták az embereket, hogy a kesenyés ízű zöldséget ne fogyasszák el. Továbbá a raktárban lévő összes megmaradt készletet, a csomagolatlan magokat és a kiskereskedelmi üzletekben lévő magokat visszaszerzik és megsemmisítik.
Egyes termények keserű ízét a cucurbitacin nevű növényvédelmi vegyi anyagok túltermelődése okozza. Ez főként a cukkininél és a nyári tökféléknél jelent problémát, és elsősorban a növényen belüli mutáció okozza. A Royal Horticultural Society szerint a probléma nagyobb valószínűséggel jelentkezik, ha a növényeket mentett magokból termesztik, ahol véletlen keresztbeporzás történhetett.
A magas hőmérséklet, a szárazság és a termesztés során fellépő egyéb stresszhatások szintén az uborkacukorszint növekedéséhez vezethetnek.
"Normális esetben ez a vegyület nagyon kis mennyiségben van jelen, de a termelési ciklusban felmerülő genetikai problémák alkalmanként nagyobb mennyiséget juttatnak a magba, ami a keserű ízt okozza. Magában a vetőmagban lehetetlen ezt tesztelni, és több mint 40 éves történelmünk során még soha nem volt ilyen vetőmagtételünk".
Olvass tovább...
Azonban ez a kis galiba ne szegje kedvünket, ha cukkinis fogást szeretnénk készíteni, ajánlunk is rögtön egyet, ami szerintem rengeteg embernek fog tetszeni. Ez egy cukkinis "tészta" lesz, ami természetes, finom és nagyon kalószergény alternatívája a szénhidrátban dús eredeti olasz finomságnak.
Hozzávalók:
4 darab cukkini
Kevés olívaolaj
Fokhagyma (8-10 gerezd)
1 zacskó porsajt
Só
Bors
Chilipaprika (nagyjából 1 teáskanál)
Elkészítés:
A cukkinit egy aprító segítségével gyululjuk tésztaformájúra. Ezek lehetnek hosszú, vékony lapok, spagettiforma, vagy bármi, amire az eszközünk képes. A héját nyugodtan hagyjuk rajta. Forraljunk fel vizet és ebbe dobjuk bele a cukkinit, majd 3-4 percig forraljuk. Eközben daraboljunk fel nagyjából 8-10 gerezd fokhagymát. Tegyünk fel egy lábasban olívaolajat, körülbelük egy kávéscsészényit, ebbe dobjuk a fokhagymát és a chilit és lassú tűzön süssük meg benne. Ettől az olaj fokhagymás és enyhén csípős, a sült fokhagyma és a chili pedig édeskés lesz. A cukkinit szűrjük le, tegyük tálba, sózzuk, borsozzuk. Ezután öntsük rá a fokhagymás olajat (ami ne forrjon, de legyen meleg). Majd pedig amíg még az egész forró, szórjuk rá a zacskó porsajtot és keverjük össze. Így a híres Aglio e olio tészta egy kifejezetten kalóriabarát, ámde klasszikusan finom alternatíváját kapjuk.
Forrás: foodsafetynews.com