promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több száz millió forinttal károsították meg az idős házaspárt, most futhatnak a pénzük után de hiába
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kicsalták tőlük a nagy értékű tárgyat, most pedig semmit sem látnak a pénzből.

Egy idős házaspár takarítás közben egy különös maszkot fedezett fel a garázsában, egy vásárra készülve. Soha nem látott kálvária indult el ebből az egyszerű felfedezéstől, már a legfelsőbb bíróságnál tart az ügy.

A maszkot félretették a helyi régiségkereskedőnek, aki 2021 szeptemberében beleegyezett, hogy 150 euróért (körülbelül 60 ezer forint) megvásárolja. Hónapokkal később olvasták az újságban, hogy a maszkot nagyjából 1,6 milliárd forintért adták el egy montpellier-i aukciósházban. A lista szerint egy hagyományos gaboni Fang maszkról volt szó, amelyet esküvőkön, temetéseken és más rituálékon használtak. A maszkot - Gabonon kívül ritka látványosság, kevesebb mint egy tucatnyi található múzeumokban világszerte - a férj nagyapja hozta Franciaországba, aki gyarmati kormányzó volt Afrikában.

A per még tart, de egy kis győzelmet már arattak: a fellebbviteli bíróság június 28-án úgy döntött, hogy követelésük "elvileg megalapozottnak tűnik", és elrendelte az árverésből származó bevétel befagyasztását az ügy lezárásáig. Érvelésük alapja, hogy a kereskedő elhallgatta a műtárgy valódi értékére vonatkozó véleményét. Ahelyett, hogy a maszkot az üzletében állította volna ki, három franciaországi aukciós házzal vette fel a kapcsolatot, hogy becslést készíttessen annak pénzbeli értékéről. Az utolsó, amellyel kapcsolatba lépett, egy afrikai műtárgyakra specializálódott aukciósház volt, amely kormeghatározással és tömegspektrometriával elemezte a maszkot. A vizsgálatok a maszkot a 19. századra datálták, és egy etnológus szakértő miután megnézte, azt mondta, hogy a maszkot a Ngil, a fang népen belüli titkos férfitársaság használta, amely a bírósági ügyeket felügyelte. 

Az aukciósház 300 000 és 400 000 euró közötti becsült értékkel bocsátotta árverésre a maszkot; 2022 márciusában a legmagasabb becsült érték több mint háromszorosáért kelt el.

A régiségkereskedő a lehetséges jogi eljárásokkal szembesülve eredetileg 300 000 euró (kb. 117.00000 forint) kártérítést ajánlott a házaspárnak, azonban az Artnet News által átnézett bírósági dokumentumokból kiderül, hogy az ajánlatot a házaspár gyermekeinek ellenkezése miatt elutasították. Egy walesi bíróság védővámot biztosított számukra az eladásból származó bevételre, amelyet 2022 májusában hajtottak végre. Ezt a lépést egy alsóbb fokú bíróság visszavonta, és az összeget visszaadta a kereskedőnek.

Az ügyet egy magasabb szintű bíróság vizsgálja felül Nimes-ben és egyelőre tippelni sem lehet, hogy mi lesz az ügy végkimenetele.

Forrás: robbreport.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás