promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lementek egy öreg pincébe, amit ott találtak, attól elállt a lélegzetük is - felbecsülhetetlen értékű lelet került napvilágra
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az emberiség történelmének igen fontos dokumentumai porosodtak ott évtizedek óta.

Az eset nem Magyarországon történt, hanem Új-Zélandon, méghozzá a helyi meteorológiai szolgálat egyik raktárában. Az elképesztő felfedezés pedig annak köszönhető, hogy a meteorológusokat átköltöztetik majd egy másik épületbe Wellingtonban, így éppen az épület kiürítése folyt,

amikor elképesztő, felbecsülhetetlen értékű leletekre bukkantak, méghozzá több mint 100 évvel ezelőttről.

A szakemberek híres Antarktisz-expedíciók hajónaplóira bukkantak ugyanis a pincében. Az iratok Ernest Shackleton és Robert Falcon Scott déli-sarki kutatókhoz köthetők, akik még 1911 és 1913 között végeztek kutatásokat a területen.

Scott volt amúgy az a kutató, aki másodikként érte el a Déli-sarkot méghozzá 1912-ben a Terra Nova expedíció keretében. Scott küldetése azonban tragédiával zárult, hiszen a kutató 1912-ben életét vesztette az expedíció közepette, így jelképvé lett az akkoriban zajló felfedezéseknek, amelyek az emberi teljesítőképsség határát is feszegették.

Az iratok létezéséről eddig senki nem is tudott, de valószínűleg évtizedek óta a pince mélyén lehettek. A papírokon többek között megfigyelések olvashatók orkákról, pingvinekről, a jég állapotáról, illetve időjárási körülményekről is.

(via Femina)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás