promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Halálos áldozata is van az ételmérgezésnek, azonban annyira finom csemegéről van szó hogy még így is tömegek fogyasztják

Halálos áldozata is van az ételmérgezésnek, azonban annyira finom csemegéről van szó hogy még így is tömegek fogyasztják

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Szó szerint veszélyes vizekre evezhetnek az emberek egy exkluzív finomsággal, azonban a finom ízek mellett nem árt vigyázni is.

Az esetet a connecticuti közegészségügyi hivatal regisztrálta, azonban rengeteg árut importálnak innen a világ legkülönbözőbb pontjaira. A Long Island Sound mentén a súlyos Vibrio vulnificus-fertőzések miatt figyelmezteti a lakosokat a nyers kagylók fogyasztásának és a sós vagy brakkos víznek való kitettségnek a lehetséges veszélyeire.

Július 1-je óta három Vibrio vulnificus-fertőzéses esetet jelentettek az állami egészségügyi hivatalnak, amely soknak számít. A három beteg 60-80 év közötti.

Mindhárom beteg kórházba került, és egy meghalt. Az egyik beteg egy államon kívüli létesítményből származó nyers osztriga fogyasztásáról számolt be. Két beteg arról nyilatkozott, hogy sós vagy brakkos vízzel érintkezett a Long Island Soundban. Mindkét betegnek már korábban is voltak nyílt vágásai vagy sebei, vagy e tevékenységek során új sebek keletkeztek, amelyek valószínűleg a fertőzésekhez vezettek.

"A V. vulnificus okozta súlyos esetek - köztük egy halálos áldozat - azonosítása aggasztó"

- mondta Dr. Manisha Juthani, a DPH biztosa. 

"Az embereknek figyelembe kell venniük a nyers osztriga fogyasztásának és a sós vagy brakkos víznek való kitettségnek a lehetséges kockázatát, és meg kell tenniük a megfelelő óvintézkedéseket. Különösen a nyár legmelegebb hónapjaiban a baktériumok nagyobb valószínűséggel szaporodnak el és fertőzik meg a nyers kagylókat. Tekintettel a jelenlegi hőhullámunkra, ez lehet az az időszak, amikor különösen óvatosan kell eljárni a fogyasztással kapcsolatban."

Az osztrigából származó Vibrio vulnificus-fertőzés súlyos megbetegedést, többek között véráramfertőzést okozhat.  A Vibrio vulnificus sebfertőzést is okozhat, ha a nyílt sebek meleg sós vagy brakkvíznek (sós és édesvíz keveréke) vannak kitéve.

A Vibrio vulnificus fertőzésben szenvedő emberek súlyosan megbetegedhetnek, és intenzív ellátásra vagy végtagamputációra szorulhatnak. Az ilyen típusú fertőzésben szenvedők közül körülbelül minden ötödik ember meghal. A Vibrio vulnificus okozta megbetegedés legnagyobb kockázatának a legyengült immunrendszerű emberek és az idősek vannak kitéve.

Azonban ez ne szegje kedvünket a kagylófogyasztással kapcsolatban: biztonságosan elkészítve teljesen veszélytelen ez az étel. Meg is osztok veletek egy igazi olasz receptet, ami hihetetlenül egyszerű és nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 1 zacskó kagyló, nagyjából 1 kilógramm
  • 1 tömb vaj
  • olívaolaj
  • bors
  • citrom
  • fokhagyma
  • bazsalikom

Először is a kagylókat áztassuk vízbe, hogy a homok és egyéb szennyeződések lemosódjanak róluk. Dörzsöljük át őket kefével és utána öblítsük át még egyszer hideg vízzel.

Tegyük fel a vajat a serpenyőbe, amíg megolvad. Ebbe dobjuk bele a kagylókat és többször átforgatva rázogassuk. Ha a kagylók kinyíltak, akkor hagyjuk még őket egy kicsit párolódni, hogy átjárja a vajas íz, eközben kezdjük el a fűszerezést. A bazsalikomot vágjuk apróra, a fokhagymát pedig nyomón keresztül préseljük össze. Sózzuk, borsozzuk a kagylókat, facsarjunk bele citromot, dobjuk bele a fokhagymát és a bazsalikomot is. Ezzel is rázzuk össze, majd vegyük le a tűzről. Locsoljuk meg kis olívaolajjal és tálaljuk friss kenyérrel, vagy pirítóssal. Igazi mediterrán finomság, aminek az egész család örülni fog.

Nagyon fontos, hogy a ki nem nyílt kagylókat dobjuk ki, azok romlottak és komoly gyomorpanaszokat tudnak okozni.