promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálos áldozata is van az ételmérgezésnek, azonban annyira finom csemegéről van szó hogy még így is tömegek fogyasztják
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szó szerint veszélyes vizekre evezhetnek az emberek egy exkluzív finomsággal, azonban a finom ízek mellett nem árt vigyázni is.

Az esetet a connecticuti közegészségügyi hivatal regisztrálta, azonban rengeteg árut importálnak innen a világ legkülönbözőbb pontjaira. A Long Island Sound mentén a súlyos Vibrio vulnificus-fertőzések miatt figyelmezteti a lakosokat a nyers kagylók fogyasztásának és a sós vagy brakkos víznek való kitettségnek a lehetséges veszélyeire.

Július 1-je óta három Vibrio vulnificus-fertőzéses esetet jelentettek az állami egészségügyi hivatalnak, amely soknak számít. A három beteg 60-80 év közötti.

Mindhárom beteg kórházba került, és egy meghalt. Az egyik beteg egy államon kívüli létesítményből származó nyers osztriga fogyasztásáról számolt be. Két beteg arról nyilatkozott, hogy sós vagy brakkos vízzel érintkezett a Long Island Soundban. Mindkét betegnek már korábban is voltak nyílt vágásai vagy sebei, vagy e tevékenységek során új sebek keletkeztek, amelyek valószínűleg a fertőzésekhez vezettek.

"A V. vulnificus okozta súlyos esetek - köztük egy halálos áldozat - azonosítása aggasztó"

- mondta Dr. Manisha Juthani, a DPH biztosa. 

"Az embereknek figyelembe kell venniük a nyers osztriga fogyasztásának és a sós vagy brakkos víznek való kitettségnek a lehetséges kockázatát, és meg kell tenniük a megfelelő óvintézkedéseket. Különösen a nyár legmelegebb hónapjaiban a baktériumok nagyobb valószínűséggel szaporodnak el és fertőzik meg a nyers kagylókat. Tekintettel a jelenlegi hőhullámunkra, ez lehet az az időszak, amikor különösen óvatosan kell eljárni a fogyasztással kapcsolatban."

Az osztrigából származó Vibrio vulnificus-fertőzés súlyos megbetegedést, többek között véráramfertőzést okozhat.  A Vibrio vulnificus sebfertőzést is okozhat, ha a nyílt sebek meleg sós vagy brakkvíznek (sós és édesvíz keveréke) vannak kitéve.

A Vibrio vulnificus fertőzésben szenvedő emberek súlyosan megbetegedhetnek, és intenzív ellátásra vagy végtagamputációra szorulhatnak. Az ilyen típusú fertőzésben szenvedők közül körülbelül minden ötödik ember meghal. A Vibrio vulnificus okozta megbetegedés legnagyobb kockázatának a legyengült immunrendszerű emberek és az idősek vannak kitéve.

Azonban ez ne szegje kedvünket a kagylófogyasztással kapcsolatban: biztonságosan elkészítve teljesen veszélytelen ez az étel. Meg is osztok veletek egy igazi olasz receptet, ami hihetetlenül egyszerű és nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 1 zacskó kagyló, nagyjából 1 kilógramm
  • 1 tömb vaj
  • olívaolaj
  • bors
  • citrom
  • fokhagyma
  • bazsalikom

Először is a kagylókat áztassuk vízbe, hogy a homok és egyéb szennyeződések lemosódjanak róluk. Dörzsöljük át őket kefével és utána öblítsük át még egyszer hideg vízzel.

Tegyük fel a vajat a serpenyőbe, amíg megolvad. Ebbe dobjuk bele a kagylókat és többször átforgatva rázogassuk. Ha a kagylók kinyíltak, akkor hagyjuk még őket egy kicsit párolódni, hogy átjárja a vajas íz, eközben kezdjük el a fűszerezést. A bazsalikomot vágjuk apróra, a fokhagymát pedig nyomón keresztül préseljük össze. Sózzuk, borsozzuk a kagylókat, facsarjunk bele citromot, dobjuk bele a fokhagymát és a bazsalikomot is. Ezzel is rázzuk össze, majd vegyük le a tűzről. Locsoljuk meg kis olívaolajjal és tálaljuk friss kenyérrel, vagy pirítóssal. Igazi mediterrán finomság, aminek az egész család örülni fog.

Nagyon fontos, hogy a ki nem nyílt kagylókat dobjuk ki, azok romlottak és komoly gyomorpanaszokat tudnak okozni.

Forrás: foodsafetynews.com/

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás