promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos tűzgömb szelte át Oroszország egét - pusztítás volt a nyomában egy városka mellett egykor
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon is láttak már szemtanúk hasonló tűzgömböt, amit Oroszországban jegyeztek le korábban.

 

Miközben Oroszország régi történelméhez hûen ismét azon munkálkodik, hogy jobb sorsra érdemes neve és népe egyre rosszabb megítélés alá kerüljön, nem szabad elfelejtenünk, hogy Moszkva fennhatósága alatt is csak halandó, hétköznapi emberek tengetik életüket a valóság olykor bántó, olykor kegyelmes szárnyai alatt. Tökéletesen démonizáltak egy csillagászati megfigyelést. Az egyszerű orosz is ugyanolyan esendő, és ártatlan, mint bármely más földlakó. Érdekes cikkre bukkantunk ezzel kapcsolatban a közelmúltban a Reader’s Digest egyik régi kiadványában (Misztikus történetek gyûjteménye, 1995), amelynek magyar kiadása roppant izgalmasan értekezik arról, hogy mennyire legendát költöttek az orosz vidék népei egy valószínűleg ténylegesen megtörtént égi eseményhez.

[[rob1]]

A feljegyzések szerint 1663. augusztus 15-én (Magyarország ekkor éppen a hetedik Habsburg-török háború terhe alatt roskadozott) a távoli Robozero körzetében déli 12 óra után soha nem látott eseménnyel szembesültek a helyiek. Egy hatalmas éles hangra, talán csattanásra tódultak ki az utcákra, közterekre az emberek. Az égen pedig egy hosszú fénynyalábot láttak, amely egy saját becsléseik szerint is minimum 45 méter széles tűzgolyóból származott.

Ismerték már ekkoriban a tűzgömbök vagy hullócsillagok létét, ám ez az esemény minden elképzelést felülmúlt. A szemtanúk szerint ugyanis az égitest nem szédítő gyorsasággal szelte át az eget, hanem lassú mozgással haladt el a helyi templom felett el a közelben fekvő festői tó irányába. Aztán hirtelen eltűnt, majd egy órával később ismét megjelent, hogy aztán ugyanazon az útvonalon elmozogva már komolyabb károkat okozzon.

Egy 1842-ben íródott orosz nyelvű könyvben idézik egy szemtanú kései utódjának beszámolóját. Ő elárulta, hogy az ominózus történések idején több horgász is tartózkodott a tavon, akik szinte mindannyian megégtek a csónakjaikban a tűzgolyó által kibocsájtott erőteljes hősugárzástól. Állítása szerint még a tó vize is felforrt, és a halak tonnaszám a part felé iramodtak a túlélés reményében. A legendákban végül Robozero-jelenség nevet kapott esetet utólag gömbvillámmal vagy meteorral magyarázták a szakértők. Bár a bumerángszerű visszatérés, és a lassú mozgás nehezen összeegyeztethető ezekkel a jelenségekkel.

Hátborzongató illusztráció egy Youtube-csatornán:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás