promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes nyaknélküli kutyaszörny bukkant fel - Veszélyben az Ázsia Expressz magyar játékosai?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mexikói kutyaszörny a tudomány számára még a rettegett chupacabra létezésénél is rejtélyesebb.

Mexikótépázott történelménél, és a véres valóságot leplezni próbáló jelenénél talán csak a különleges szörnyekről és mutánsokról szóló beszámolók az ijesztőbbek. A mélyen hívő közép-amerikai országban ugyanis rengeteg a vallásos, mélyen hívő keresztény ember, ez miatt sokszor próbálják a megmagyarázhatatlannak tűnő dolgokat túlmisztifikálni. A bevezetőben említett chupacabranevű vérengző fenevad az Egyesült Államoktól délre húzódó országok és nemzetek, elsősorban a spanyolajkúak rettegett mumusa. Igaz, az évtizedek óta terjedő jelentések, találkozások egyelőre nem árulkodtak ember elleni agresszióról. Azonban a háziállatok egészsége állítólag már kevésbé viseli jól a chupacabrával történő szembesülést.

Ettől a páriától sokkal kevésbé ismert a címszereplő szörnyeteg létezése. A sokkal rejtélyesebb és talán még kevésbé eladható lény nem más, mint egy bizarr kutyaszerű vad. A mexikói „keresztségben” az itzcuintlipotzotli nevet kapó jószágot először 1780-ban dokumentálták úgy, hogy az a mai napig fennmaradt írásban. Ekkor egy jezsuita pap, nevezetesen Francisco Saverio Clavigero elkészítette legendákkal és féligazságokkal teli könyvét, a Storia Antica de Messico. A magyarul „Régi történetek Mexikóból” címet viselő alkotásban még egy rajzolt képet is megjelentetett a kutyaszerű mutánsról.

Továbbá leírta az atya, hogy egy közepes nagyságú kutyáról van szó, melyre a leginkább aprócska feje a jellemző, ami közvetlenül, nyak nélkül kapcsolódik a testhez. A testhez, mely zömök, és egy kurta farokban végződik. Kelésekkel teli testfelületén elvétve akad szőr, roppant púpos háta pedig teljesen deformálttá teszi az egész élőlényt.

A korabeli kutatók már akkor is azt gyanították, hogy inkább van szó egy hatalmas rágcsálóról, semmint egy kutyafajról. Egyenesen a tengerimalac rokonaként elmélkedtek a létezésének alapjáról. Azonban mindez már csak szellemi torna lehet, mert már az 19. század közepére arról értekeztek Mexikóban, hogy a kutyaszörny a múlté, utolsó elpusztult példányát egy Mexikóvároshoz közeli fogadóban látták kiterítve. Ott állítólag a fogadós azzal dicsekedett, hogy a példányt ő maga fogadta be kölyökkorában, ám felnőve erőszakossá vált, így az elpusztítása mellett kellett döntenie. Azóta senki nem találkozott az itzcuintlipotzotlival.

A szörny illusztrált ábrázolását az alábbi, magyar nyelvű videóban tekinthetjük meg:

Cikkünk alapját a Reader’s Digest 1995-ben megjelent Misztikus történetek gyűjteménye szolgáltatta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás